iDEAL

iDEAL-kleinMet iDEAL kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen. U rekent af in de vertrouwde internetbankieromgeving van uw eigen bank. Betalen zoals u eigenlijk al gewend bent. Deze animatie laat u snel zien wat iDEAL precies is.

Wat doet de bank?

Om gebruik te maken van iDEAL hoeft u zich niet te registreren, u hoeft niets te downloaden, en u hoeft geen account aan te maken. Wanneer uw bank iDEAL aan de consument aanbiedt, kunt u ermee betalen. iDEAL werkt op een standaardwijze.

VBNL_iDEALwebkassaDeze werkwijze is voor een deel algemeen: U wilt online betalen. Op de betaalpagina selecteert u de betaalmethode iDEAL. Nadat u uw keuze voor een bank hebt gemaakt komt u in het internetbankieren-programma van uw eigen bank terecht. Alle relevante gegevens staan hier al ingevuld. U betaalt bij iDEAL via internetbankieren en is daarom vertrouwd, veilig, gemakkelijk en snel.

Hoe werkt een iDEAL betaling?

shutterstock_191760551

  • U kiest bij een webwinkel voor de betaalmethode iDEAL. Selecteer bij welke bank uw betaalrekening loopt. U wordt vanzelf doorgestuurd naar de iDEAL website van uw bank.
  • U volgt de instructies op de iDEAL website en controleert daarbij goed of het bedrag en de begunstigde correct zijn.
  • Na afloop verschijnt uw betaling vanzelf op uw rekeningoverzicht. Uw bank biedt u ook de mogelijkheid om een bevestigingsbericht met de details van uw betaling naar uw e-mailadres te sturen.

Wat kunt u doen?

  • In feite doet u door te betalen middels iDEAL een internetbankieren transactie.
  • Het webadres (de URL) van de iDEAL webpagina moet afkomstig zijn van uw bank. Controleer het webadres in de adresbalk van uw webbrowser.
  • VBNL_httpsTN_222346948Het webadres moet beginnen met ‘https’ in plaats van ‘http’. De s staat voor secure, dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde (versleutelde) verbinding tussen uw computer en de website van de bank. Sommige browsers tonen in dat geval in het browservenster een hangslotje.
  • Als de iDEAL website van uw bank er anders uitziet of anders werkt dan u gewend bent, of heeft u andere twijfels bij de website, controleer dan eerst of de iDEAL webpagina’s van uw bank overeenkomen met de voorbeeldschermen op de website van uw bank of op iDEAL.nl voordat u verder gaat met de betaling.
  • Schrijf nooit uw wachtwoorden en andere beveiligingscodes op en sla zeker niet de wachtwoorden en beveiligingscodes voor online bankieren op.
  • Lees ook de algemene tips en adviezen over veilig online winkelen en betalen.
  • Ziet u een onbekende naam op uw rekeningoverzicht staan bij een iDEAL-transactie? Dit kan. Dan heeft een organisatie het innen van betalingen uitbesteed aan een derde partij. Zo’n partij wordt ook wel een Collecterende Payment Service Provider (CPSP) genoemd. De naam van de CPSP staat dan ook (als eerste) op uw rekeningoverzicht vermeld. Voor u maakt dat geen verschil. Uw betaling komt via de CPSP bij de juiste partij terecht. Een overzicht van de St. derdengelden zoals getoond in uw rekeningoverzicht vindt u hier.

Meer informatie