Bescherming tegen Meltdown- en Spectre-beveiligingslekken

De afgelopen dagen hebben computerfabrikanten gewaarschuwd voor twee beveiligingslekken in de processorchips van hun apparatuur, Meltdown en Spectre genaamd. De beveiligingslekken zijn recentelijk ontdekt door goedwillende wetenschappers. Vooralsnog is als gevolg van deze lekken geen misbruik waargenomen of kwaadwillende software ontdekt.

 

Vrijwel alle fabrikanten van de getroffen apparaten hebben de afgelopen dagen updates van hun systeemsoftware uitgebracht waarmee de beveiligingslekken worden gedicht. We raden gebruikers van desktops, laptops, tablets en smartphones aan om de laatste officiƫle updates van de systeemsoftware voor hun apparaten te installeren. Die beveiligingsupdates kunnen worden opgehaald bij de oorspronkelijke leveranciers van systeemsoftware, waaronder Microsoft, Apple en Google. Daarnaast hebben leveranciers van webbrowsers in verband met deze kwetsbaarheden nieuwe beveiligingsupdates uitgebracht. Installeer daarom ook de laatste versies en updates van de webbrowsers op uw computer (onder andere voor Microsoft Edge, Apple Safari, Mozilla Firefox en Google Chrome).

De recent ontdekte beveiligingslekken zitten in processoren van de chipfabrikanten Intel, AMD en Arm. Die processoren worden veel gebruikt in desktop- en laptop-computers met Windows, MacOS, Chrome en Unix/Linux. Ze worden ook veel gebruikt in smartphones en tablets met iOS (iPhones en iPads) en Android (van o.a. Samsung, LG en BlackBerry).

De Nederlandse banken zijn altijd waakzaam voor nieuwe kwetsbaarheden in computersystemen en werken voortdurend aan de beveiliging van hun eigen systemen. Wanneer bankklanten regelmatig de laatste officiƫle beveiligingsupdates voor hun apparaten installeren en de vijf uniforme veiligheidsregels van de banken in acht nemen, houden we internetbankieren en mobiel bankieren samen veilig.