Contactloos betalen is veilig

VBNL_ContactloosBetalenDe Consumentenbond meldt dat banken niet altijd juist uitleggen of en wanneer de betaalpas bij een contactloze betaling in de betaalautomaat gestoken moet worden. Klanten krijgen soms van hun bank te horen dat bij betalingen vanaf 50 euro, de betaalpas altijd in de automaat gestoken moet worden en dat klopt niet. Contactloos betalen is en blijft veilig maar de banken gaan hun uitleg aan pashouders verbeteren.

De Consumentenbond demonstreert hoe een fraudeur een pincode kan afkijken en vervolgens met een draagbare contactloze betaalautomaat ongemerkt een bedrag groter dan 50 euro van een contactloze betaalpas kan afboeken. Deze vorm van contactloos zakkenrollen is in Nederland echter nog nooit voorgekomen. Pashouders bergen hun betaalpas meestal veilig op en schermen hun pincode goed af. Als iemand hiervan toch slachtoffer wordt, zal de bank alle schade vergoeden.

Om een succesvolle contactloze betaling tot stand te brengen, moet een contactloze betaalautomaat op minder dan vijf centimeter van een contactloze betaalpas worden gehouden. Bij bedragen boven 25 euro is bovendien altijd een pincode nodig. Wanneer zich andere contactloze passen (bijvoorbeeld een OV-chipkaart) bij de betaalpas bevinden, zal de betaalautomaat doorgaans in de war rakenĀ en geen betaling tot stand kunnen brengen.

Bij betalingen boven 25 euro moet altijd de pincode worden ingetikt, zonder dat de betaalpas in de automaat gestoken moet worden. Bij contactloze betalingen tot en met 25 euro hoeft meestal geen pincode te worden ingetikt. Alleen wanneer achter elkaar meerdere kleine bedragen contactloos zonder pincode worden betaald, moet de pincode op een zeker moment alsnog worden ingetikt. Dat gebeurt wanneer alle opeenvolgende kleine bedragen bij elkaar opgeteld de limiet van 50 euro bereiken. Soms vraagt de betaalautomaat ook om de contactloze betaalpas alsnog in de automaat te steken.

Overigens heeft de Radboud Universiteit Nijmegen aangetoond dat het zeer onwaarschijnlijk is dat met een onopvallende infraroodcamera de pincode van het toetsenbord van een werkende geld- of betaalautomaat kan worden afgelezen. De elektronica onder het toetsenbord geeft al zoveel warmte af dat alle toetsen daardoor fel oplichten op een infraroodbeeld en de afzonderlijke toetsaanslagen niet meer te herleiden zijn.