Contactloos betalen is veilig

shutterstock_78779071Steeds meer Nederlandse banken verstrekken betaalpassen waarmee consumenten kleine bedragen contactloos kunnen betalen, dat wil zeggen zonder de betaalpas in de betaalautomaat te steken. De contactloze betaalpas moet kortstondig zeer dichtbij een daarvoor geschikte betaalautomaat worden gehouden om te betalen.

Bij bedragen tot en met € 25,- is geen pincode nodig, daarboven wel. Wanneer de contactloze betalingen bij elkaar de drempel van € 50,- overschrijden, moet de betaalpas worden ingestoken en de pincode worden ingetoetst.

In de media lijkt recentelijk het beeld te zijn ontstaan dat de contactloze betaalpas onveilig zou zijn. Kwaadwillenden zouden met een speciale betaalautomaat via contactloze betalingen consumenten geld afhandig kunnen maken. Alleen een betaalpas in een metalen hoesje of aluminiumfolie zou dit kunnen voorkomen.

Dit is echter onjuist. Ten eerste moet de afstand tussen de betaalautomaat en de betaalpas heel klein zijn. Bij een betaalpas die in een tas of portemonnee zit, wordt dat al lastig. Daarnaast moet een betaalautomaat altijd geregistreerd worden om er transacties mee te kunnen doen. Dat maakt het onaantrekkelijk voor criminelen. Bovendien zou het gaan om een bedrag van maximaal € 25,-. Mocht er toch sprake zijn van misbruik dan vergoedt de bank de schade.

Betaalvereniging Nederland benadrukt dat contactloos betalen gewoon veilig en vooral makkelijk is. Een speciaal beschermend hoesje voor de betaalpas is niet nodig.