Mobiel bankieren is veilig

Vandaag verschenen berichten in het nieuws dat duizenden Nederlanders de dupe zouden zijn geworden van een Android-virus dat bankgegevens steelt. Wij kunnen aangeven dat mobiel bankieren veilig is.

De Nederlandse banken volgen de ontwikkelingen rondom mobiel bankieren op de voet. De verschillende app stores worden regelmatig doorgelicht om malware apps vroegtijdig te ontdekken. Bij het aantreffen van een malware app wordt de betreffende store-eigenaar verzocht om de app te verwijderen. Zo zijn deze malware apps ook reeds verwijderd.

Fraudedetectie

Voor mobiel bankieren maken de banken ook gebruik van fraudedetectiemethoden. Op het moment dat verdacht verkeer of dubieuze transacties worden waargenomen, wordt direct ingegrepen. Een rondgang bij de banken heeft geleerd dat er nog geen meldingen van pogingen of schade zijn waargenomen in relatie tot deze malware. Daarnaast is het altijd verstandig om ervoor te zorgen dat computers, tablets en smartphones beschikken over de laatste updates. Maak geen gebruik van apps die buiten de officiƫle app stores om worden aangeboden. Wees kritisch als apps om meer rechten vragen.