Poging om malware te installeren

VBNL_toetsenbordphishing_195538607Onlangs is een phishingmail verstuurd naar klanten van banken. In deze e-mail staat dat de huidige betaalpas volgens een gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken en de Consumentenbond niet meer veilig genoeg zou zijn om contactloos mee te betalen.

Let op: alle huidige betaalpassen zijn veilig en hoeven niet vervangen te worden. Als de geldigheid verloopt of de betaalpas om een andere reden vervangen moet worden, krijgt de pashouder vanzelf een nieuwe betaalpas toegestuurd.

In de phishingmail wordt klanten gevraagd op een link in de mail te klikken waarmee ze een formulier downloaden dat ze moeten invullen en opsturen naar hun bank om zo een nieuwe, veilige betaalpas te ontvangen. Klik niet op deze link!

De link in deze mail verwijst naar een website die besmet is met kwaadaardige software (malware). Door op zo’n link te klikken kan een slecht beveiligde computer al besmet raken met deze malware. Phishingmails kunnen ook met malware besmette bijlagen bevatten. Open deze bijlagen eveneens niet. Negeer deze berichten en verwijder ze uit de inbox.

Een voorbeeld van een phishingmail vindt u op de Fraudehelpdesk. Lees ook over pas opstuurfraude.