Fraude in het mkb

Niet alleen consumenten maar ook bedrijven hebben steeds meer te maken met fraude door cybercriminaliteit. Om ook het bedrijfsleven te informeren over de werkwijzen van cybercriminelen heeft Betaalvereniging Nederland een brochure uitgebracht waarin de meest voorkomende vormen van fraude worden uitgelegd. Daarnaast geven wij u negen tips hoe u fraude kunt voorkomen. Geef criminelen geen kans, lees de brochure.

 

Remote Access Trojan, is een gemeen virus dat criminelen in staat stelt alles op een computer te volgen en geld weg te sluizen. Uw bedrijf er tegen beschermen is echter goed mogelijk en hoeft niet moeilijk te zijn. Deze informatie is voor elke ondernemer met internet een must read.

 

Bij factuurfraude sturen (cyber)criminelen valse facturen in de hoop dat de ondernemer deze gaat betalen door nepfacturen naar willekeurige e-mailadressen te sturen. Een andere vorm van factuurfraude is de zogenoemde CEO-fraude. Hoe groter een organisatie, hoe groter de kans dat een oplichter een valse betaalopdracht verstuurt. De betaalopdracht komt veelal via e-mail binnen of een crimineel neemt telefonisch contact op om druk uit te oefenen op een medewerker om de betaling te verrichten. Fraudeurs doen zich vaak voor als een belangrijke manager of bestuurder van uw bedrijf.

Hier ziet u enkele voorbeelden van CEO-fraude: