Anti-bacteriële pas? Trap er niet in!

Geplaatst op
Bron: Betaalvereniging Nederland en NVB

Banken willen consumenten waarschuwen tegen criminelen die uit zijn op hun geld en corona gebruiken als smoes. Daarom is er vanaf 9 april op de publieke zenders een spot te zien met de boodschap ‘Anti-bacteriële pas? Trap er niet in!’, afkomstig van de Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland.

De spot waarschuwt dat criminelen ook in deze moeilijke tijd actief zijn en het coronavirus misbruiken om mensen te bewegen om hun pas of vertrouwelijke bankgegevens af te staan. De boodschap sluit aan bij de lopende campagne ‘Veilig Bankieren’ van de gezamenlijke banken.

Banken wijzen consumenten doorlopend op het gevaar van phishing. Piet Mallekoote, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken: ‘Criminelen spelen altijd in op actualiteiten. Dat zien we ook nu met het coronavirus. Het is heel belangrijk dat consumenten en ondernemers zich niet laten misleiden door oplichters die corona als smoes gebruiken.’ Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: “Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als sector willen we laten weten dat juist nu waakzaamheid geboden is.”

De afgelopen weken bleek dat criminelen in berichtjes met de woorden ‘COVID-19′ of ‘Coronavirus’, ‘World Health Organisation (WHO)’ of ‘RIVM’ consumenten met hyperlinks misleiden om naar valse websites van banken te gaan. Daar moeten ze hun geheime bank-inlogcodes invullen, zodat ze zogenaamd een anti-bacteriële pas toegestuurd krijgen. Ook zijn gevallen bekend waarin criminelen zich aanbieden bij senioren als ‘hulp’ om boodschappen te doen. Echte banken sturen een nieuwe betaalpas automatisch op, daar hoeven pashouders zelf niets voor te doen. Consumenten kunnen bij twijfel altijd contact opnemen met hun bank.

Confidental Infomation