Creditcard

Hoe werkt een creditcard?

Met een creditcard (creditkaart) kunt u betalen in winkels, telefonisch reserveren voor bijvoorbeeld theaterkaartjes, aankopen doen via internet en geld opnemen bij geldautomaten. Op een creditcard staat geen IBAN (rekeningnummer) maar een uniek kaartnummer. De uitgever van de creditcard incasseert iedere kaartbetaling bij de kaarthouder na afloop van de periode waarvoor de bestedingsruimte is vastgesteld. U kunt ook extra geld naar uw creditcard overmaken, bijvoorbeeld als u een bedrag wilt betalen dat hoger dan uw kaartlimiet is.

Wat doet de bank?

Alle creditcards die in Nederland worden uitgegeven door banken en door ICS, hebben een veilige betaalchip en een pincode, net als bij een gewone bankpas. Met een creditcard betaalt u in Europa op dezelfde manier als met een bankpas, ook contactloos. Alleen buiten Europa moet u soms een handtekening zetten op een kaartafschrift.

Lees de tips over het veilig gebruik van een pincode. Scherm uw pincode altijd goed af wanneer u die moet intikken op een betaalautomaat of geldautomaat.
Bij online betalingen met uw creditcard – bijvoorbeeld in webwinkels – heeft u de mobiele app van de kaartverstrekker nodig, de app van uw bank of van ICS.

Wat kunt u doen?

 • Zet meteen uw handtekening op uw creditcard zodra u een nieuwe ontvangt.
 • Houd uw pincode altijd geheim en geef deze nooit aan een ander. Ook niet aan uw bank. Uw bank zal u nooit om uw pincodes vragen.
 • Tik de pincode van uw creditkaart nooit in op een website of op een telefoon. Die pincode tikt u uitsluitend in op een echte betaal- of geldautomaat en nergens anders.
 • Controleer voordat u een transactiebon tekent (buiten Europa) of het bedrag en de muntsoort kloppen. Bewaar een kopie van de transactiebon voor uw eigen administratie.
 • Controleer na een creditcardbetaling altijd dat u uw eigen kaart terugkrijgt.
 • Controleer regelmatig de transacties voor uw creditcard, ook wanneer u uw creditkaart niet of weinig gebruikt. Dat kan heel makkelijk in de mobiele app van uw bank of van ICS. Ziet u daar betalingen die niet door u zijn gedaan, meld die dan zo snel mogelijk bij uw creditkaartverstrekker.
 • Geef uw creditkaart nooit af aan iemand, leen hem nooit uit en stuur die nooit op. Wanneer uw kaart vervangen moet worden, om wat voor reden dan ook, zal uw creditkaartverstrekker automatisch een nieuwe kaart toesturen, daar hoeft u zelf helemaal niets voor te doen.
 • Ga net zo zorgvuldig om met uw creditkaart en bijbehorende pincode als met uw gewone bankpas. Berg de creditcard altijd veilig op en houd uw pincode geheim, voor iedereen. Scherm uw pincode goed af wanneer u die moet intikken op een betaalautomaat of geldautomaat.
 • Betaal aan de fysieke kassa zoveel mogelijk contactloos met uw creditcard, meestal zonder pincode voor bedragen t/m € 50. Zo hoeft u uw kaart niet uit handen te geven en is er minder gelegenheid voor fraudeurs om uw pincode stiekem af te kijken.
 • Een creditcard die u niet meer gebruikt, kunt u het beste in de lengte doorknippen – dwars door de kopergouden betaalchip heen – en weggooien. U moet die nooit afgeven of opsturen, ook niet om zogenaamd te recyclen.
 • Lees goed alle veiligheidsadviezen van uw bank of van ICS. Meld verlies, diefstal, misbruik of fraude van of met uw creditkaart zo snel mogelijk bij uw creditcardverstrekker.

Hoe werkt een creditcard?

Met een creditcard kunt u betalen in winkels, telefonisch reserveren voor bijvoorbeeld theaterkaartjes en aankopen doen via internet. Een creditcard bevat geen bankrekeningnummer, maar een eigen 15- of 16-cijferig kaartnummer. De uitgever van de creditcard incasseert de transacties pas na afloop van de periode waarvoor de bestedingsruimte is vastgesteld.

Hoe betaal ik online met een creditcard?

Bij online gebruik van uw creditcard voor betalingen via internet wordt meestal ook om beveiligingscodes gevraagd. Dit kan een wachtwoord zijn, een verificatiecode, maar ook het gebruik van een inlogcode van internetbankieren. Kijk voor meer informatie hierover op de website van uw bank.

Is online betalen met een creditcard veilig?

Kijk op de website van uw bank hoe u uw creditcard veilig online kunt gebruiken voor betalen via internet. Houd er rekening mee dat dit alleen werkt als ook de webwinkel deze veiligere methode gebruikt. Een overzicht van bankenwebsites vindt u hier.

Deel deze paginaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Confidental Infomation