Fraude in het mkb

Wat is fraude in het mkb?

Niet alleen consumenten maar ook bedrijven hebben steeds meer te maken met fraude door cybercriminaliteit. Om ook het bedrijfsleven te informeren over de werkwijzen van cybercriminelen is een brochure uitgebracht waarin de meest voorkomende vormen van fraude worden uitgelegd. Daarnaast geven wij u negen tips hoe u fraude kunt voorkomen. Geef criminelen geen kans, lees de brochure Veilig bankieren in het mkb. Ook de fraudehelpdesk.nl heeft nuttige informatie voor ondernemers om fraude te voorkomen.

RATtenplaag in het mkb

Remote Access Trojan, is een gemeen virus dat criminelen in staat stelt alles op een computer te volgen en geld weg te sluizen. Uw bedrijf er tegen beschermen is echter goed mogelijk en hoeft niet moeilijk te zijn. Deze informatie is voor elke ondernemer met internet een must read.

CEO- en factuurfraude

Bij factuurfraude sturen (cyber)criminelen valse facturen in de hoop dat de ondernemer deze gaat betalen door nepfacturen naar willekeurige e-mailadressen te sturen. Een andere vorm van factuurfraude is de zogenoemde CEO-fraude. Hoe groter een organisatie, hoe groter de kans dat een oplichter een valse betaalopdracht verstuurt. De betaalopdracht komt veelal via e-mail binnen of een crimineel neemt telefonisch contact op om druk uit te oefenen op een medewerker om de betaling te verrichten. Fraudeurs doen zich vaak voor als een belangrijke manager of bestuurder van uw bedrijf. Een voorbeeld van CEO-fraude:

 

 

Ook is het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een nieuw initiatief gestart: De Hackhelpdesk. Hier kunnen ondernemers adviezen vinden over wat te doen als zij slachtoffer zijn geworden van een hack.

Ransomware

Ransomware betekent letterlijk: gijzelingssoftware. Criminelen zetten bestanden op uw computer op slot door illegaal software op uw computer te installeren. Allerlei soorten bestanden kunnen vergrendeld worden. Ook bestanden die zijn opgeslagen in bedrijfsnetwerken. Na betaling aan de crimineel zou de computer weer worden vrijgegeven. Betaal nooit en lees hier wat u wel moet doen.

Schadelijke software en malware

Schadelijke software of malware komt uw computer binnen via e-mail, afbeeldingen, links op websites, usb-sticks, etc. Criminelen ontwerpen speciale software die ongemerkt op een computer geplaatst kan worden. De malware stelt criminelen in staat om met u mee te kijken en dingen op uw computer te veranderen. Lees hier wat u moet doen.

Lees ook over phishing.

Deel deze paginaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Confidental Infomation