Pas-opstuurfraude

Wanneer uw betaalpas vervangen moet worden, stuurt uw bank automatisch een nieuwe toe. Nadat u de nieuwe betaalpas heeft ontvangen, kunt u uw oude betaalpas doorknippen en weggooien. Dit geldt ook voor uw creditkaart.

LET OP: Knip de kaart altijd in de lengte door, dwars door de kopergouden contactpunten waar de betaalchip achter zit. Een fraudeur zal vragen om de kaart in de breedte dwars doormidden te knippen, zodat de betaalchip blijft werken.

Wat is pas-opstuurfraude?

Pas-opstuurfraude begint altijd met phishing of bankhelpdeskfraude. Via een valse brief, e-mail, tekstbericht of aan de telefoon wordt u misleid om uw betaalpas per post op te sturen of aan iemand af te geven.

Om aan uw pincode te komen, moet u die zogenaamd opsturen per e-mail of sms of u moet die intikken op de (valse) website van uw bank of op uw telefoon, zogenaamd om in te loggen of om een nieuwe pincode aan te vragen.

Hoe herken ik pas-opstuurfraude?

U kunt pas-opstuurfraude herkennen wanneer één of meer van de volgende situaties zich voordoen:

  • Opsturen of afgeven: U ontvangt een brief, e-mail of tekstbericht, zogenaamd van uw bank, die beweert dat uw huidige betaalpas of creditkaart niet meer veilig, geldig of bruikbaar zou zijn. Als u niet snel uw huidige betaalpas opstuurt of afgeeft, zou uw bankrekening niet veilig zijn, wordt uw huidige betaalpas geblokkeerd of moet u bijbetalen voor een nieuwe betaalpas.
  • Ook aan de telefoon: U wordt gebeld, zogenaamd door iemand van uw bank die beweert dat u uw betaalpas per post moet opsturen of dat u die moet afgeven aan een collega die hem bij u thuis komt afhalen.
  • Doorknippen: In de brief, e-mail of tekstbericht, op een website of door iemand aan de voordeur, wordt u verteld dat u uw betaalpas eerst dwars doormidden moet knippen, voordat u die opstuurt of afgeeft. Uw betaalpas zou daardoor onbruikbaar worden (maar dat is niet waar!).
  • Valse website: In de e-mail of het tekstbericht van de fraudeurs, zogenaamd van uw bank, staat een handige knop of hyperlink waar alleen maar op hoeft te klikken om uw nieuwe betaalpas aan te vragen. U komt dan terecht op een valse website, zogenaamd van uw bank. Die valse website toont een vals postadres waar u uw betaalpas naar moet opsturen en vraagt u om uw pincode in te tikken.
  • Betaalpas bij brief: Bij een valse brief die u ontvangt, zit alvast een nieuwe betaalpas. Om die nieuwe betaalpas te kunnen gebruiken, moet u zogenaamd alleen nog uw huidige betaalpas opsturen en de nieuwe betaalpas met uw huidige pincode op een (valse) website activeren.

Dit zal uw bank nooit doen:

  • Uw bank zal u nooit vragen om uw betaalpas op te sturen of aan iemand af te geven, niet schriftelijk, niet aan de telefoon en niet aan de voordeur. In noodgevallen kan uw bank uw betaalpas op afstand blokkeren, daar hoeft u die betaalpas niet voor op te sturen of af te geven.
  • Uw bank zal u nooit vragen om uw pincode, niet per e-mail of sms, niet aan de telefoon en niet op een website. Ook de politie zal nooit uw pincode vragen.
  • Uw bank zal u nooit in een brief, e-mail of tekstbericht vragen om zelf een nieuwe betaalpas aan te vragen. Wanneer uw huidige betaalpas niet meer geldig is, ontvangt u automatisch een nieuwe betaalpas, daar hoeft u zelf niets voor te doen.

Hoe voorkom ik pas-opstuurfraude?

  • Zorg dat u phishing en telefonische spoofing herkent.
  • Stuur nooit uw betaalpas op en geef die nooit af, ook niet aan iemand die beweert van uw bank of van de politie te zijn.
  • Stuur nooit de pincode van uw betaalpas op en tik die nooit in op een website of op een telefoon.
  • Tik de pincode van uw betaalpas alleen in op een geldautomaat, op een betaalautomaat aan de kassa of op het inlogapparaatje voor internetbankieren van sommige banken, nadat u uw betaalpas heeft ingestoken.VBNL_betaalpasenschaar_177476195
  • Knip een afgedankte betaalpas in de lengte door, dwars door de kopergouden betaalchip en gooi hem weg.

Wat kan ik doen als ik er toch intrap?

Bel direct uw bank en volg de aanwijzingen van de bankmedewerker.

Doe aangifte bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief) of via de website van de politie.

Deel deze paginaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Confidental Infomation