Pas opstuurfraude

VBNL_brievenbus2_TN_106990319Heeft u het verzoek gekregen om uw betaalpas of creditcard naar uw bank te sturen? Doe het niet! Nederlandse banken vragen nooit om uw betaalpas terug te sturen. Ook wanneer u een nieuwe betaalpas ontvangt, kunt u uw oude pas gewoon doorknippen en weggooien. Dit geldt ook voor uw creditcard.

Werkwijze crimineel

vbnl-vnubDe laatste maanden wordt een nieuwe variant phishingmail verstuurd. Het lijkt alsof uw bank u de mail stuurt. In deze mail staat bijvoorbeeld dat er binnenkort wordt overgestapt op een nieuwe betaalpas. Hiermee kunnen klanten contactloos betalen. Wie niet direct reageert, of als u de betaalpas niet opstuurt om te recyclen, dan moet u zogenaamd bijbetalen voor de nieuwe betaalpas.

Oplichters laten u dus denken dat uw bank uw betaalpas of creditcard terug wilt. Op deze manier willen de criminelen uw pas in handen krijgen. In sommige gevallen hebben zij uw pincode al ergens afgekeken. In andere gevallen vragen zij u om uw betaalpas én pincode op te sturen.

De bank biedt u aan om alvast de nieuwe betaalpas aan te vragen. Zo voorkomt u dat u straks niet meer kunt betalen omdat uw huidige betaalpas binnen een paar weken vervalt. De nieuwe betaalpas vraagt u eenvoudig online aan. De bank heeft voor het gemak vast een link in de mail gezet.

Omdat de e-mail lijkt op een bericht van uw bank, klikt u op de link.  De mail opent in een nieuw scherm. Daarin wordt gevraagd om uw bankrekeningnummer en pasnummer in te vullen. Vervolgens moet u inloggen. In een nieuw scherm moet u de pincode invullen en kunt u een nieuwe pincode kiezen. Op het laatste scherm dat u te zien krijgt, staat een adres. Dit is vaak een Wecylce Inleverpunt. U wordt gevraagd om uw betaalpas op te sturen naar dit inleverpunt. Uw nieuwe betaalpas zou binnen een aantal dagen op uw deurmat liggen.

Uiteraard niet waar

  • Uw bank vraagt u nooit naar uw pincode. Dus ook niet online. U toetst de pincode alleen in bij een geldautomaat, betaalautomaat of als authenticatie op het apparaat die u de codes verleent om in te loggen op internetbankieren.
  • VBNL_betaalpasenschaar_177476195Een nieuwe betaalpas krijgt u automatisch door de bank toegestuurd. Deze hoeft u niet zelf aan te vragen.
  • Uw betaalpas verloopt op de datum die op uw betaalpas staat.
  • Uw bank vraagt u nooit om uw eigen betaalpas of creditcard op te sturen. De bank vraagt u om de oude pas door te knippen. Knip zowel de magneetstrip als de chip stuk.

Trap niet in deze vorm van fraude. Heeft u het vermoeden dat criminelen uw pincode kennen? Neem dan contact op met uw bank.