Ransomware

Wat is ransomware?

Ransomware heet ook wel gijzelsoftware. Tijdens een ransomware aanval installeren criminelen malware waarmee ze ongemerkt een computer helemaal op slot zetten of alle bestanden onleesbaar maken. Ook bestanden die zijn opgeslagen in bedrijfsnetwerken kunnen met ransomware worden vergrendeld.

Om de computer of de bestanden weer te ontgrendelen, moet het slachtoffer eerst losgeld betalen (‘ransom‘ is Engels voor ‘losgeld’), bijvoorbeeld met moeilijk te traceren bitcoins.

Hoe herken ik ransomware?

Een computer of smartphone kan op dezelfde manier besmet worden met ransomware als met andere soorten malware. Lees daarom onze uitleg over malware om ook ransomware te herkennen.

ransomware_nl
Handige folder met tips en adviezen tegen ransomware

Wat kan ik doen tegen ransomware?

Bij alles wat u kunt doen tegen malware, is vooral heel belangrijk dat u regelmatig backups (veiligheidskopieën) van uw bestanden maakt. Zorg ervoor dat deze backups niet direct verbonden zijn met uw computer, zodat eventuele ransomware niet ook uw backups kunnen vergrendelen.

Toch ransomware op uw apparaat?

Kijk op de website No More Ransomdecrypter.emsisoft.com en ID-ransomware of er een sleutel is gevonden waarmee u uw vergrendelde computer of bestanden toch weer kunt ontgrendelen, zonder losgeld te betalen.

Doe altijd aangifte
Doe altijd aangifte bij de politie. Zo krijgen de politie en het Nationaal Cyber Security Centrum beter inzicht in de omvang en ontwikkeling van deze cybercriminaliteit en kunnen ze die beter bestrijden.

Op de website van de politie leest u meer over ransomware.

Herstel een eventuele onbesmette backup
Als u een backup heeft van uw systeem en bestanden van vóór het moment waarop die met ransomware werden besmet, maak uw systeem dan eerst helemaal schoon en herstel die backup.

Vraag het aan een specialist
Als u uw met ransomware besmette desktop, laptop, tablet of smartphone niet zelf kunt ontgrendelen, schoonmaken en herstellen, laat het dan over aan een goede bekende die dat wel kan of aan een betrouwbare specialist.

Betaal geen losgeld
Het betalen van losgeld geeft helaas geen enkele garantie dat u weer toegang krijgt tot uw computer of bestanden of dat de criminelen later niet opnieuw toeslaan en opnieuw losgeld vragen.

Lees ook onze adviezen over andere malware en schadelijk software!

Deel deze paginaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Confidental Infomation