Valse e-mails

Wat zijn valse e-mails?

Valse e-mails en sms-berichten (phishing-berichten, phishing mails) worden door oplichters en fraudeurs verstuurd om de ontvangers te misleiden. Ze bedriegen de ontvangers om gevoelige persoonlijke gegevens prijs te geven of om aan criminelen (of aan geldezels) te betalen. Met gevoelige persoonlijke gegevens, zoals de persoonlijke beveiligingscodes van een bank, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld inbreken op de bankrekeningen van hun slachtoffers.
Om slachtoffers te misleiden tot betalingen, sturen oplichters valse facturen en aanmaningen of ze beloven grote verdiensten wanneer eerst een bescheiden aanbetaling wordt gedaan (voorschotfraude). Hier leest u meer over phishing met valse e-mails en valse sms-berichten.

Let op het afzenderadres

Valse e-mails kunnen een afzenderadres bevatten dat heel erg lijkt op het adres van een bekende, echte instelling of organisatie maar toch een klein beetje afwijkt.

  • Zo kan een O (hoofdletter o) vervangen zijn door een 0 (nul). Of een l (kleine L) door een I (hoofdletter i). Of waar  @banknaam.nl  zou moeten staan (banknaam aan elkaar), staat dan  @bank.naam.nl  (punt tussen bank en naam).
  • Er zijn heel veel onopvallende afwijkingen denkbaar. Als de naam achter de @ niet letter voor letter overeenkomt met de naam die de echte bank zelf achter @ gebruikt, dan is het vals. Wat er vóór die @ staat, is niet belangrijk.

Valse berichten met schadelijke bijlagen

Deze valse e-mails bevatten een bijlage of een link waarmee met slechts één muisklik, schadelijke software op de computer gedownload en geïnstalleerd kan worden. Van deze malware zijn verschillende varianten die vaak voorkomen: spyware, ransomware en cryptoware. Malware is een verzamelnaam voor software die vervelende dingen met uw pc of telefoon doet, zoals een virus, wormen en Trojaanse paarden. Maar ook software die ongevraagd advertenties injecteert op uw computer en verder in principe geen negatieve gevolgen heeft, wordt bestempeld als malware.

Misleidende e-mails

Heeft u een prijs gewonnen zonder dat u meedeed aan een wedstrijd? Grote kans dat u een misleidende e-mail heeft ontvangen. Veel namen van bestaande bedrijven worden voor de e-mails misbruikt. In werkelijkheid heeft u niets gewonnen. De crimineel probeert uw gegevens te ontfutselen. U zit bijvoorbeeld vast aan een duur sms-abonnement of u moet een duur telefoongesprek voeren. De bedrijven die achter deze e-mails zitten, bedenken steeds weer wat nieuws waardoor het lastig is deze misleiding te stoppen. Zit u vast aan zo’n sms-abonnement? Ga dan naar payinfo.nl en vul hier uw telefoonnummer in. Hiermee wordt het abonnement stopgezet.

Valse e-mails melden

U draagt bij aan veilig bankieren door valse e-mails en sms door te sturen naar de bank die wordt nagebootst. Help banken de veiligheid van hun (virtuele) dienstverlening continu te verbeteren. Banken vinden het belangrijk dat klanten veilig kunnen bankieren. Wij stellen ons daarom open voor deskundigen om ons hierbij te ondersteunen door gevonden mogelijke zwakke plekken aan ons te melden. Kijk hier voor de speciale pagina over het melden van fraude en kwetsbaarheden.

Tip

Voor vragen over veilig (internet)bankieren bij uw eigen bank, kunt u terecht op de websites van de banken. Een overzicht vindt u onder Vraag & Antwoord. Hier vindt u de contactgegevens van veel banken.

Deel deze paginaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Confidental Infomation