iDEAL

Wat is iDEAL?

iDEAL is een online betaalmiddel. U betaalt er veilig mee in de vertrouwde internetbankieromgeving van uw bank of uw bank app. Dat is betalen zoals u eigenlijk al gewend bent. In de animatie ziet u hoe betalen met iDEAL werkt.

Wanneer kan ik met iDEAL betalen?

Alle Nederlandse banken bieden iDEAL aan en u kunt er direct veilig mee betalen. U hoeft zich niet te registreren, niets te downloaden en ook geen account aan te maken om te betalen met iDEAL.

Hoe werkt een iDEAL-betaling?

 • U kiest bij een webwinkel voor de betaalmethode iDEAL. Kies de bank waar uw betaalrekening loopt.
 • U wordt vanzelf doorgestuurd naar de internetbankieromgeving van uw bank en logt in op de voor u bekende manier.
 • De gegevens van uw betaling zijn al ingevuld, u controleert daarbij of het bedrag en de begunstigde correct zijn en keurt de betaling met iDEAL goed.
 • Na afloop ziet u de betaling direct op uw rekeningoverzicht. Uw bank biedt u ook de mogelijkheid om een bevestigingsbericht met de details van uw betaling naar uw e-mailadres te sturen.
 • Bekijk ook de demo hoe een betaling met iDEAL via uw bank gaat.

Hoe betaal je veilig met iDEAL?

 • In feite doet u door te betalen met iDEAL een internetbankieren-transactie. U kunt zelf een aantal controles uitvoeren om er zeker van te zijn dat uw betalingen met iDEAL veilig verlopen en kwaadwillenden uw vertrouwelijke bankgegevens niet onderscheppen.
 • Het webadres (de URL) van de iDEAL-webpagina moet afkomstig zijn van uw bank. Controleer het webadres in de adresbalk van uw webbrowser.
 • Het webadres moet beginnen met ‘https://’ in plaats van ‘http://’. De s staat voor secure, dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde (versleutelde) verbinding tussen uw computer en de website van de bank.
 • Als de iDEAL-website van uw bank er anders uitziet of anders werkt dan u gewend bent, of als u andere twijfels heeft bij de website, controleer dan eerst of de iDEAL-webpagina’s van uw bank overeenkomen met de voorbeeldschermen op de website van uw bank of op iDEAL.nl voordat u verdergaat met de iDEAL-betaling.
 • Schrijf nooit uw wachtwoorden en beveiligingscodes op en sla zeker niet de wachtwoorden en beveiligingscodes voor online bankieren op.
 • Lees ook de algemene tips en adviezen over veilig online winkelen en betalen.
 • Ziet u een onbekende naam op uw rekeningoverzicht staan bij een iDEAL-transactie? Dat kan. Dan heeft een organisatie het innen van betalingen uitbesteed aan een derde partij. Zo’n partij wordt ook wel een Collecterende Payment Service Provider (CPSP) genoemd. De naam van de CPSP staat dan ook (als eerste) op uw rekeningoverzicht vermeld. Voor u maakt dat geen verschil. Uw betaling komt via de CPSP bij de juiste partij terecht.

U betaalt ook gemakkelijk en veilig via de app van uw bank met iDEAL.

Wat is iDEAL?

iDEAL is een online betaalmiddel. U betaalt ermee in de vertrouwde internetbankieromgeving van uw bank of uw bank app.

Hoe werkt iDEAL?

U kiest bij een webwinkel voor de betaalmethode iDEAL. Kies de bank waar uw betaalrekening loopt. U wordt vanzelf doorgestuurd naar de internetbankieromgeving van uw bank en logt in op de voor u bekende manier.

Is betalen met iDEAL veilig?

iDEAL is gebaseerd op de mobiel bankieren app en internetbankieromgeving en hanteert dezelfde beveiligingstechnieken. Dit betekent dat iDEAL net zo veilig is als internet- en mobiel bankieren.

Hoe lang duurt het voordat een iDEAL-betaling binnen is?

Na afloop van de iDEAL-betaling ziet u de betaling direct op uw rekeningoverzicht terug. Uw bank biedt u ook de mogelijkheid om een bevestigingsbericht met de details van uw betaling naar uw e-mailadres te sturen.

Welke banken hebben iDEAL?

Alle Nederlandse banken bieden iDEAL aan en u kunt er direct veilig mee betalen. U hoeft zich niet te registreren, niets te downloaden en ook geen account aan te maken om te betalen met iDEAL.

Deel deze paginaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Confidental Infomation