Het ministerie van Justitie en Veiligheid ontwikkelde in samenwerking met vele andere partijen, de campagne Senioren en veiligheid. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ werd aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden, met als doel senioren bewust te maken en vertellen wat ze zelf kunnen doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden.

Ouderenbonden, politie, Openbaar Ministerie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), Fraudehelpdesk, Slachtofferhulp Nederland, Veilig internetten, banken, supermarkten en de telecomsector deden mee aan de campagne, alsook meer dan 100 gemeenten.

Vier verschillende vormen van criminaliteit komen aan de orde met speciale voorlichtingsfilmpjes. Kees Hulst, bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, is hierbij de hoofdrolspeler en tevens ambassadeur van de campagne.

Meekijken met pinnen

Bekijk ook het voorlichtingsfilmpje van Veilig Bankieren TV over meekijken met pinnen (shouldering)

Babbeltrucs

 

Hulpvraagfraude

 

Phishing

 

Spoofing

 

Webinars

Naast de filmpjes zijn er ook 4 webinars georganiseerd met Catherine Keyl als presentatrice en een panel van inhoudelijke experts. Tijdens het webinar werd het filmpje van die week gelanceerd, kregen senioren specifieke tips en adviezen op het fenomeen en konden ook vragen te stellen. Daarnaast vond elke week een webinar plaats, gepresenteerd door Catherine Keyl, met een panel van inhoudelijke experts over het thema van die week.

Babbeltip-lijn

Naast digitale informatie op de website werd door de ouderenbond KBO-PCOB samen met de NOOM ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar gesteld om persoonlijke tips te krijgen of om een verhaal als slachtoffer kwijt te kunnen. Ook bij ouderenbond KBO-Brabant zijn vrijwilligers beschikbaar waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Daarnaast is Slachtofferhulp Nederland betrokken bij de campagne, waar slachtoffers zich altijd kunnen melden voor persoonlijk advies.

In elk filmpje is ook kort aandacht zijn voor het doen van aangifte in geval van slachtofferschap:

  • Doe altijd aangifte wanneer u slachtoffer bent geworden van criminaliteit.
  • Alleen met uw informatie kan de politie de dader opsporen en kan worden voorkomen dat anderen ook slachtoffer worden.
  • Het kan iedereen overkomen, schaam u dus niet.

Ga voor meer informatie naar de website ‘maak het ze niet te makkelijk’.

Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Confidental Infomation