Betaalpas-phishing

Wat is betaalpas-phishing?

Al langere tijd proberen criminelen betaalpassen (ook wel bankpas of pinpas) op te vragen. Bijvoorbeeld op uw naam en uw adres. Nog voordat u thuis uw post bekijkt heeft de crimineel de envelop met uw betaalpas al uit uw brievenbus gevist. U heeft niets in de gaten want uw eigen betaalpas zit nog gewoon in uw portemonnee. Met de pincode die de crimineel al eerder over uw schouder heeft afgekeken kan hij ongestoord met uw nieuwe betaalpas betalen en soms zelfs overboekingen doen. Beveiligingscodes zijn niet alleen de pincode die u in combinatie met de bankpas gebruikt. Het zijn ook alle andere codes die u moet gebruiken om elektronische betalingen te doen en/of gebruik te maken van internetbankieren en mobiele bank apps. Dat kunnen bijvoorbeeld de codes zijn die een door de bank verstrekte codecalculator aangeeft, codes die u via een mobiele bank app en/of codes die u per SMS van uw bank ontvangt.

Tot u zelf de transacties opmerkt die niet door uzelf zijn gedaan. Meld fraude zo snel mogelijk bij uw bank die meteen uw bankpas blokkeert en doe aangifte bij de politie.

Stuur nooit uw betaalpas of creditcard op!

Er is nog een andere vorm van phishing naar uw betaalpas of creditkaart. Dan probeert een crimineel u te misleiden om zelf uw pas op te sturen of af te geven: de zogeheten pas-opstuurfraude. Trap er niet in, stuur uw pas nooit op en geef hem nooit af aan een ander.

Voorkom dat criminelen uw adres misbruiken voor fraude

Heeft u een buitenbrievenbus waar ook anderen post uit kunnen halen? Bekijk dan of u deze brievenbus op slot kunt doen. Zo helpt u mee om het de criminelen iets moeilijker te maken.

Deel deze paginaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Confidental Infomation