Creditcard online

Nederlanders betalen online (bijvoorbeeld in webwinkels) meestal met iDEAL. Daarnaast betalen we in webwinkels ook veel met creditcards (creditkaart), vooral in buitenlandse webwinkels en voor het online boeken van reizen, vakantiehuisjes en huurauto’s. Tegenwoordig is dat heel veilig, dankzij wettelijk verplichte dubbele verificatie bij online kaartbetalingen. Het veilig goedkeuren van een creditcardbetaling in een webwinkel gebeurt via een mobiele app van uw kaartverstrekker, bank of van ICS. Voordat u online met uw creditcard kunt betalen, moet u dus eerst de mobiele app van uw bank of van ICS op uw smartphone installeren. Met de mobiele app kunt u ook veel andere handige zaken voor uw creditcard regelen, zoals eerdere betalingen bekijken, een verloren of gestolen kaart blokkeren, het tegoed op uw creditcard tijdelijk verhogen en een onterechte betaling terugvragen.

Alle kaartgegevens intikken

Bij een online creditcardbetaling moet u alle gegevens van uw kaart intikken op de betaalpagina van de webwinkel: uw naam, het kaartnummer en de vervaldatum op de voorkant van uw kaart en het verificatienummer (CVC-nummer) op de achterkant. Nadat u al uw kaartgegevens heeft ingetikt en opgestuurd, zal de webwinkel vragen om de betaling in de mobiele app van uw kaartverstrekker te controleren en goed te keuren. Let in de app goed op dat het bedrag en de ontvanger kloppen voordat u de betaling goedkeurt. Afhankelijk van uw type smartphone, gebruikt u een vingerafdruk, gezichtsherkenning of een mobiele pincode om de betaling in de mobiele app goed te keuren.

Tips voor veilig gebruik van uw creditcard

  • Tik de pincode van uw creditcard nooit in op een website of op een telefoon. Die pincode moet u uitsluitend intikken op een echte betaal- of geldautomaat en nergens anders.
  • Wees bij online betalingen met uw creditcard net zo voorzichtig als met iDEAL, mobiel bankieren en internetbankieren. Pas vooral goed op voor phishing mails en valse websites en voor nepwebwinkels.
  • Controleer regelmatig de transacties voor uw creditcard, ook wanneer u uw creditcard niet of weinig gebruikt. Dat kan heel makkelijk in de mobiele app van uw bank of van ICS. Ziet u daar betalingen die niet door u zijn gedaan, meld die dan zo snel mogelijk bij uw creditcardverstrekker.
  • Geef uw creditcard nooit af aan iemand, leen hem nooit uit en stuur hem nooit op. Als uw kaart vervangen moet worden, om wat voor reden dan ook, zal uw creditcardverstrekker automatisch een nieuwe kaart toesturen, daar hoeft u zelf helemaal niets voor te doen.
  • Ga net zo zorgvuldig om met uw creditcard en bijbehorende pincode als met uw gewone bankpas. Berg de creditcard altijd veilig op en houd uw pincode geheim, voor iedereen. Scherm uw pincode goed af wanneer u die moet intikken op een betaalautomaat of geldautomaat.
  • Betaal aan de kassa zoveel mogelijk contactloos met uw creditcard, meestal zonder pincode voor bedragen t/m € 50. Zo geeft u uw kaart niet uit handen  en kunnen fraudeurs uw pincode niet afkijken.
  • Een creditcard die u niet meer gebruikt, knipt u in de lengte door – dwars door de kopergouden betaalchip heen en gooit u weg. Geef hem nooit af, ook niet om zogenaamd te recyclen.
  • Lees alle veiligheidsadviezen van uw bank of van ICS goed. Meld verlies, diefstal, misbruik of fraude van of met uw creditcard zo snel mogelijk bij uw creditcardverstrekker.
Deel deze paginaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Confidental Infomation