Wat is contactloos betalen?

Bij contactloos betalen moet u de betaalpas, mobiele telefoon of wearable kortstondig dichtbij de betaalautomaat houden om te betalen. Contactloos betalen met een telefoon, betaalpas of wearable is snel, safe en simpel. Op steeds meer plekken kan contactloos worden betaald met een betaalpas of smartphone, zelfs bij collectes van sommige goede doelen.

contactloos betalen met betaalpas bij bloemenwinkel

Hoe kan ik zien of ik contactloos kan betalen?

beeldmerk contactloos betalenEen betaalautomaat die geschikt is voor contactloos betalen is te herkennen aan bijgaand beeldmerk. Het staat op de zijkant van een automaat of in het scherm. Het geeft de plaats aan waar u uw betaalpas, mobiel of wearable tegen de betaalautomaat moeten houden. Daarnaast is er speciaal promotiemateriaal voor op en bij de betaalautomaat.

Welk bedrag kan ik contactloos betalen?

Bij bedragen tot en met € 50,- is meestal geen pincode nodig. Boven dit bedrag moet u wel altijd een pincode intikken op de betaalautomaat of de digitale betaalpas op uw smartphone ontgrendelen met uw vinger, uw face-ID of uw mobiele pincode. Het is nog nooit voorgekomen dat iemand via contactloos zakkenrollen ongemerkt geld van een betaalpas heeft gehaald. Wie dat toch probeert loopt gauw in de gaten en is makkelijk te traceren. Bovendien zou de buit betrekkelijk klein zijn: maximaal € 100 euro per keer. Contactloos betalen is dus veilig, zakkenrollen loont niet.

Hoe veilig is contactloos betalen?

Nog een geruststelling: in geval van verlies of diefstal vergoedt je bank eventueel misbruik volledig, zolang je je pincode geheim hebt gehouden. U loopt bij contactloos betalen dus geen risico. Voor de veiligheid kan er niet onbeperkt contactloos betaald worden zonder pincode. Als de aaneengesloten contactloze betalingen zonder pincode de limiet van € 100,- bereiken moet u alsnog een pincode intikken.

Bank vergoedt schade

Contactloos zakkenrollen loont niet omdat de pakkans groot is en bij iedere poging slechts een relatief klein bedrag kan worden buitgemaakt, maximaal 100 euro. Nog een geruststelling: in geval van verlies of diefstal vergoedt uw bank alle eventuele contactloze betalingen die door de dief zonder pincode zijn gedaan.

Op PIN.NL staat meer informatie over de veiligheid van contactloos betalen.

Deel deze paginaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Confidental Infomation