Shouldering

Sticker Houd uw pin privePinnen. Het bestaat pas 25 jaar en toch is het niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Sinds 1990 toetsten we ruim 30 miljard keer onze pincode in op een betaalautomaat. De manier waarop we de pincode intoetsen is daardoor een ingesloten gewoonte geworden. Doordat we ons zeer veilig voelen tijdens het afrekenen of bij een geldopname staan we er niet meer bij stil dat we het intoetsen van de pincode moeten afschermen. In het filmpje hieronder wordt getoond waarom u toch altijd erop moet letten dat uw pincode privé blijft.

Voor criminelen is het een kwestie van geduld tot ze zien hoe we onze pincode intoetsen. Ze proberen bij de kassa mee te kijken, of staan vlak achter u bij een geldautomaat. Met alleen een pincode kunnen criminelen niets. Toch worden ieder jaar duizenden mensen slachtoffer van deze vorm van fraude. Criminelen weten precies hoe zij uw betaalpas te pakken moeten krijgen. Zij halen direct geld van uw rekening. Het leed is al geschied nog voordat u merkt dat uw betaalpas weg is. Hoewel de Nederlandse banken de schade bij shouldering meestal vergoeden, is voorkomen van fraude altijd beter dan genezen.

  • Zorg dat anderen niet mee kunnen kijken als u uw pincode intoetst.
  • Gebruik uw vrije hand of portemonnee om het intoetsen van de pincode af te schermen.
  • Staat iemand te dicht achter u, vraag dan om meer privacy.
  • Laat u niet afleiden. Een crimineel heeft maar kort de tijd nodig om uw betaalpas om te wisselen.
  • Bewaar uw betaalpas op een veilige plaats.
  • Geef uw pincode nooit aan een ander.
  • Meld verlies of diefstal van uw betaalpas onmiddellijk bij uw bank.
  • Meld onveilige omstandigheden bij een betaalautomaat. Landelijk meldpunt: (088) 385 65 55.

Ads 104x118mm-v3defBetaalvereniging Nederland plaatst in december 2015 in diverse landelijke dagbladen een advertentie om u erop te wijzen dat u het intoetsen van uw pincode moeten afschermen. Voorkom dat anderen met u mee kunnen kijken: houd uw pin privé.