Zo herken je een valse bankwebsite

Geplaatst op
Bron: Veilig Bankieren

Bij veel soorten online fraude, zoals phishing en smishing, wordt een slachtoffer naar een valse website geleid, zogenaamd van de eigen bank. De valse website lijkt als twee druppels water op de echte website van de bank. Het slachtoffer wordt op de nep-website gevraagd om in te loggen met zijn of haar vertrouwelijke bancaire beveiligingscodes.

Voor internetbankieren, betalen met iDEAL en identificeren of inloggen met iDIN in een webbrowser, moet je de vertrouwelijke beveiligingscodes van je bank uitsluitend invoeren op een echte webpagina van die bank en nergens anders. De echte website van een bank kun je het beste herkennen aan het webadres (de URL).

Controleer altijd het webadres

Echte, betrouwbare winkels en organisaties kunnen in tekstberichten en e-mails handige links zetten waarmee je makkelijk met iDEAL kunt betalen of met iDIN kunt inloggen. Via die links word je uiteindelijk doorgeleid naar een webpagina van je eigen bank. Controleer dan altijd het webadres van die webpagina voordat je daar de beveiligingscodes van je bank intikt. Dat webadres (de URL) kun je controleren in de adresbalk van je webbrowser.

Ook erg handig: met  www.checkjelinkje.nl  kun je iedere link en ieder webadres controleren waar je over twijfelt!

Via ScamCheck (veiliginternetten.nl) is het ook mogelijk om een url te controleren. ScamCheck is de Nederlandse versie van een tool die ontwikkeld is door ScamAdviser. Deze tool staat op Veiliginternetten.nl en is in Nederland een initiatief van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Thuiswinkel.org.

Eerst checken, dan tikken

VeiligBankieren.nl legt uit waar je op kunt letten bij het controleren van het webadres van een bank. Met die adviezen kun je de juiste, echte webadressen van je bank snel en makkelijk herkennen. Betalen met iDEAL of inloggen met iDIN via de officiële mobiele app van je eigen bank is ook veilig.

Kortom: eerst checken, dan tikken! Klopt het webadres van de webpagina niet, klik dan weg en meld het bij je bank.

Confidental Infomation