Journalist Daan Nieber kruipt in de huid van fraudeurs: Vierdelige podcastserie laat slinkse werkwijze van fraudeurs zien

Geplaatst op

Hoe was je als fraudeur zwart geld wit? Hoe zorg je ervoor dat je internetdate argeloos geld naar je overmaakt? En hoe licht je de boel op met een nep cryptomunt? In de podcastserie ‘Frauderen. Zo werkt het!’ kruipt presentator Daan Nieber, bekend van onder andere de Keuringsdienst van Waarde, in de huid van fraudeurs. Om erachter te komen hoe zij te werk gaan spreekt hij met journalisten, slachtoffers, cyberrechercheurs en fraude-experts. Vanaf 20 oktober is de podcastserie te beluisteren via Spotify en Apple Music.

De podcastserie ‘Frauderen. Zo werkt het!’ is een initiatief van de gezamenlijke banken die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Banken. Uit onderzoek van de Universiteit Twente in 2021 blijkt dat de kennis van fraude de belangrijkste sleutel is tot het voorkomen ervan. Omdat oplichters steeds sneller van tactiek veranderen, is het herkennen van de terugkerende, manipulatieve tactieken van oplichters extra belangrijk. Presentator Daan Nieber kruipt daarom in de huid van fraudeurs, met als doel om luisteraars te wijzen op de slinkse trucs, zodat ze die herkennen wanneer ze zelf gevaar lopen om slachtoffer te worden.

Verleidingstechnieken
De podcast laat zien dat iedereen slachtoffer kan worden van fraude. In de eerste aflevering hoor je hoe Daan zichzelf laat onderdompelen in de wereld van liefde en bedrog. Zo vertelt Rileen hoe zij als single in de val van charmeur Pieter liep en tienduizenden euro’s kwijtraakte: “Hij was heel erg beleefd”, zegt Rileen onder andere over de fraudeur. “Door zijn aandacht en lieve woorden was ik al snel verliefd. De manier waarop ze het doen, zit heel knap in elkaar.” Sophie van der Zee, rechtspsycholoog en onderzoeker aan de Erasmus School of Economics, vertelt welke verleidingstechnieken fraudeurs gebruiken. Zelf maakt Nieber een account op een datingsite aan, om te kijken of de strategie van fraudeurs echt werkt.

In aflevering twee hoor je hoe Nieber een eigen cryptomunt laat maken, om zo te laten zien hoe investeringsfraude werkt. De derde aflevering gaat in op het witwassen van geld door het ronselen van mensen, meestal jongeren, als geldezel. De laatste aflevering staat in het teken van (bank)helpdeskfraude. Gerrit, nota bene zelf oud-bankier, werd slachtoffer van bankhelpdeskfraude en komt hierover onder andere aan het woord: “Hij begon ’s avonds en ging verder om 9 uur ’s ochtends en het was om 3 uur ’s middags klaar. Het moest in kleine porties van 1800 euro. Niet schrikken, in totaal 85.000 euro. Ik ben twee dagen onder hypnose geweest van deze mannen.” aldus de oud-bankier.

Afleveringen
Aflevering 1: Een les over hoe je geld verovert als datingfraudeur
Aflevering 2: Een les over hoe je begint als cryptofraudeur
Aflevering 3: Een les over hoe je zwart geld wit wast als fraudeur
Aflevering 4: Een les over hoe je belt en bedondert als fraudeur

Credits
De podcastserie ‘Frauderen. Zo werkt het!’ is een initiatief van de gezamenlijke banken die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Banken. Het maakt onderdeel uit van een campagne met dezelfde naam. Naast de podcastserie zijn er online trainingen ontwikkeld, waarin mensen in tien lessen leren om fraude te herkennen en voorkomen. De podcast is gemaakt door Microphone Media in samenwerking met TBWA\NEBOKO en Vidiboko. Ga voor meer informatie naar zowerkfraude.nl.

Confidental Infomation