Politie waarschuwt ouderen en geldezels.

Geplaatst op
Bron: Telegraaf

Aad Lensen, projectleider cybercrime bij de Rotterdamse politie, waarschuwt in De Telegraaf voor fraude die voornamelijk wordt gepleegd door jongeren. Het gaat om een kwaadaardige vorm van oplichting die er op gericht is om ouderen geld af handig te maken.

Lensen waarschuwt niet alleen ouderen, maar ook jongeren. Deze vorm van fraude, die door jongeren ook wel ‘F-game’ wordt genoemd, is georganiseerd in verschillende rollen waar onder aan de ladder de ‘geldezel staat’.

Lensen: “Daar is de pakkans honderd procent. Geldezels worden geronseld op sociale media of op schoolpleinen en zijn alleen interessant als ze 18 jaar zijn, want dan mogen ze een eigen bankrekening afsluiten. Het zijn vaak mensen met een licht verstandelijke beperking, ze hebben schulden, zijn verslaafd en dak- of thuisloos. Ze denken snel geld te verdienen”

Preventie

Volgens Lensen is preventie belangrijk zodat daarmee voorkomen kan worden dat mensen slachtoffer of geldezel worden. De Nederlandse Vereniging van Banken zet in op preventie en wil Nederlanders bewust maken van hoe fraude werkt en hoe je je ertegen kunt beschermen.

Beluister onze podcastaflevering ‘Hoe was je als fraudeur zwart geld wit?’ waarin Daan Nieber je meeneemt in de wereld van geldezels. Van het schoolplein tot aan social media. Over het ronselen van geldezels en waarom een fraudeur ze nodig heeft.

Lees hier meer over deze vorm van fraude en hoe jezelf er tegen kan beschermen.

Confidental Infomation