Geldezels

Wat is een geldezel?

Steeds meer mensen worden slachtoffer van criminelen die via de bankrekeningen van deze mensen geld witwassen. Met een financiële beloning in het vooruitzicht geven, veelal jongeren (o.a. studenten, scholieren) toestemming grote bedragen tijdelijk op hun rekening te zetten. Dit worden geldezels genoemd. Doe dit niet want u bent strafbaar! In deze flyer leest u meer informatie over dit onderwerp, methodes die criminelen gebruiken en signalen waarop u kunt letten dat het om geldezel-acties gaat. Bekijk ook deze uitlegvideo van 1 minuut.

 

Werven van geldzezels

Criminelen werven (vaak jongerGeldezel-vierkante) geldezels via internet, e-mail, chat, brief, telefoon of op het schoolplein. Iemand vraagt, vaak met een mooi verhaal, of de bankrekening gebruikt mag worden om geld op te storten. Ze geven de geldezel (vaak buitenlandse) rekeningnummers waarnaar hij het geld vervolgens moet overmaken. Een percentage van het geld mag hij houden als vergoeding.

Of met een mooi verhaal en een zogenaamde beloning probeert iemand pas en pincode van een scholier te lenen. Criminelen storten geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen op de bankrekening van het slachtoffer. Vervolgens gebruikt de crimineel de pinpas van het slachtoffer om het geld eraf te halen. De geldezel sluist dus frauduleus verkregen geld door naar criminelen. Door gebruik van zo’n ‘tussenstation’ is de identiteit van de crimineel moeilijker te achterhalen. Zodra de bank merkt dat de jongere als geldezel is ingezet, moet deze het vaak alweer verdwenen geld terugbetalen. Met een schuld tot gevolg. Ook hangt de jongere een straf boven het hoofd wegens fraude.

Wat gebeurt er als een geldezel wordt betrapt?

De gevolgen voor de geldezel en hun ouders zijn ingrijpend. De pakkans vanuit de banken is namelijk ontzettend hoog. De jongeren draaien op voor de schade en ze worden strafrechtelijk vervolgd. Met als gevolg een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Verder kunnen deze jongeren acht jaar lang geen gebruik maken van de financiële diensten van banken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen lening afsluiten of een nieuwe rekening openen. Dat laatste is bijvoorbeeld lastig als de jongeren geld gaan verdienen en hun werkgever het salaris niet kan overmaken.

De politie maakte een video waarin helder wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn voor geldezels.

Wat doet de bank?

  • Banken doen aangifte van geldezels bij politie en justitie, zodat ze kunnen worden vervolgd.
  • Geldezels worden in het zogeheten incidentenwaarschuwingssysteem financiële instellingen geplaatst, waardoor het voor hen heel moeilijk is nog een hypotheek, lening of andere dienst te krijgen bij een bank.

Wat als ik ben gebruikt als geldezel?

Als een verhaal te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het ook. Ga er niet op in en geef nooit uw bankrekeningnummer of bankpas aan vreemden of aan niet-vreemden zoals familieleden, vrienden, kennissen. Het is belangrijk dat u het meldt aan de politie als u benaderd bent voor het uitlenen van pas of pincode. Zo wordt de kans kleiner dat criminelen geldezels kunnen vinden. En u helpt de politie om criminele netwerken op te rollen. Melden kan op drie manieren:

  1. Bel de politie op 0900-8844, of bij spoed op 112.
  2. Anoniem, bel M. 0800-7000 of Meldmisdaadanoniem.nl
  3. Meld het bij uw bank.

Op de website van Slachtofferhulp Nederland vindt umeer informatie over wat te doen als u geldezel bent geworden en wilt stoppen.

Herken het werven

  • Met een mooi verhaal en de belofte van een beloofde beloning probeert een crimineel (bonker in straattaal) uw betaalpas (en pincode) te lenen.
  • Er wordt per e-mail een mooie positie aangeboden in een internationaal opererend bedrijf. Voor slechts een paar uurtjes werk per maand krijgt u een hoge beloning.
  • Per e-mail vraagt een schijnbaar betrouwbare banensite, charitatieve instelling, goede vriend of internetliefde een bedrag door te boeken dat u binnenkort op uw rekening ontvangt.
  • Twee dagen nadat u een dure camera hebt verkocht via een veilingsite, krijgt u een e-mail van de koper. Deze heeft het bedrag per ongeluk twee keer overgemaakt en vraagt het te veel betaalde geld terug te storten op een andere rekening dan waarvandaan het bedrag is bijgeboekt.
  • Taalkundig slecht geschreven e-mails of brieven.
  • De mail of brief is niet aan u persoonlijk gericht.

Bekijk de flyer over geldezels

 

 

 

 

 

 

Hoe krijg ik mijn geld terug als ik opgelicht ben?

Als u het slachtoffer wordt van digitale oplichting is het niet zeker dat u uw geld terugkrijgt. De vuistregel is dat u in principe niets terugkrijgt als u zelf het bedrag heeft overgemaakt. Op dit moment is het eigenlijk alleen mogelijk als u aangifte van de oplichting hebt gedaan, de politie een verdachte aanhoudt en de zaak voorgelegd wordt aan een rechter .

Wat voor straf krijgen geldezels?

De straf voor de geldezel en hun ouders zijn ingrijpend. De pakkans vanuit de banken is namelijk ontzettend hoog. De geldezels draaien op voor de schade en ze worden strafrechtelijk vervolgd. Met als gevolg een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Verder kunnen ze acht jaar lang geen gebruik maken van de financiële diensten van banken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen lening afsluiten of een nieuwe bankrekening openen. Dat laatste is bijvoorbeeld lastig als de jongeren geld gaan verdienen en hun werkgever het salaris niet kan overmaken. De politie maakte een video waarin helder wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn voor geldezels.

Wat is witwassen?

Het geld dat criminelen  in de onderwereld verdienen moet worden witgewassen om het in de bovenwereld uit te kunnen geven. Zo voorkomen ze dat hun geld direct door justitie of de belastingdienst wordt geconfisqueerd en te herleiden is tot hun criminele praktijken. Om geld te kunnen witwassen, is een geldezel nodig. Zij zorgen voor een bankpas en -rekening die voor het witwassen kunnen worden gebruikt.

Deel deze paginaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Confidental Infomation