Zo regel je als ouder veilig je geldzaken

Geplaatst op

Hoe blijft u veilig bankieren als u ouder wordt? Wat zijn de mogelijkheden als u bijvoorbeeld ziek of minder mobiel wordt, of als u geestelijk niet meer zo scherp bent? En hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt van financieel misbruik als u iemand anders vraagt om uw bankzaken te regelen?

Hoe werkt financieel misbruik?

We spreken van financieel misbruik wanneer er geld of spullen van u worden gebruikt of meegenomen zonder dat u dat wilt. De impact van financieel misbruik kan verschillen. Het begint vaak klein. U krijgt bijvoorbeeld geen wisselgeld terug nadat iemand boodschappen voor u heeft gedaan. Of iemand gebruikt uw betaalpas voor kleine aankopen of geldopnames. Nog ernstiger wordt het als iemand anders grotere aankopen en geldopnames doet. Of waardevolle spullen wegneemt en een aankoop bestelt op uw naam. Het kan zelfs zover komen dat u wordt aangespoord om wijzigingen in uw testament te doen

Om je bankzaken veilig te blijven regelen en de kans op financieel misbruik zo klein mogelijk te maken hebben we hieronder een aantal tips op een rij gezet:

Veilig uw bankzaken regelen

Controle bankafschriften

Controleer altijd uw bankafschriften. Voor uw eigen administratie (of ter controle van de gemachtigde), kunt u ook maandelijks uw rekeningafschrift downloaden en eventueel printen. Hoewel banken standaard een digitaal afschrift verstrekken, kunt u (soms tegen betaling) ook nog een papieren afschrift ontvangen. Is een bedrag zonder uw toestemming afgeschreven van uw rekening? Geef dit dan direct door aan uw bank.

Verlagen paslimiet

Er bestaat een mogelijkheid tot het verlagen van paslimiet. Deze limiet van uw bankpas kunt u zelf tijdelijk of blijvend veranderen. De limiet geldt in binnen- en buitenland. Neem hiervoor contact op met uw bank.

Bankieren met behulp van een ander

Volmacht

Vindt u het lastig om uw bankzaken helemaal alleen te regelen en wilt u uw bankzaken (voor een deel) uit handen geven? Dan regelt u dit met een volmacht. Hiermee geeft u iemand het recht om namens u te handelen. Het is verstandig om alleen een volmacht te geven aan iemand die u goed kent. Iemand in uw omgeving die u vertrouwt. Bijvoorbeeld uw partner of een familielid. Uw bank kan u helpen met een volmacht. Wilt u ook andere zaken goed regelen? Dan kan een notaris u helpen bij het opstellen van een notariële volmacht.

Extra (boodschappen)rekening

Heeft u iemand die regelmatig boodschappen voor u doet, dan kan een aparte (boodschappen)rekening een goede oplossing zijn. Hiervoor opent u een tweede bankrekening, waarop u (een bepaald bedrag stort. Voor deze rekening kunt u iemand machtigen die namens u zelfstandig geld kan uitgeven. Maar niet meer dan het bedrag op de rekening. De risico’s van onbedoelde uitgaven worden zo beperkt. U kunt deze tweede rekening ook zelf gebruiken om het risico van diefstal of misbruik te verkleinen. Vraag uw bank om meer informatie over deze mogelijkheid.

Levenstestament

In een levenstestament staan uw wensen voor als u uw eigen zaken niet meer zelf kunt regelen. U geeft dan volmacht aan een persoon die u volledig vertrouwt. Het levenstestament is een combinatie van een notariële volmacht en een overzicht van persoonlijke wensen. Bijvoorbeeld op het gebied van geldzaken. In een levenstestament bepaalt u wie er namens u beslissingen neemt als u dat niet meer kunt. Bijvoorbeeld omdat u dement bent. Een goed levenstestament voorziet ook in toezicht op de gevolmachtigde. Dat toezicht voorkomt financieel misbruik. Vraag een notaris om advies hierover of kijk op: www.notaris.nl/wat-is-een-levenstestament

Slachtoffer van financieel misbruik

Neem contact op met uw bank

Bij – een vermoeden van – financieel misbruik raden wij u aan direct contact op te nemen met de klantenservice van uw bank.

Meldpunt financieel misbruik

Bij – een vermoeden van – financieel misbruik kunt u contact opnemen met de Stichting Veilig Thuis. Bijvoorbeeld als iemand die uw bankzaken regelt, geld van uw rekening haalt voor zichzelf. U kunt bellen voor informatie, advies of een persoonlijk gesprek. Dat kan anoniem, zonder uw naam te vermelden. Het telefoonnummer is 24 uur per dag bereikbaar: 0800-2000.

Aangifte

Is er inderdaad sprake van financieel misbruik, dan kunt u hiervan aangifte doen bij de politie: 0900-8844. De politie organiseert ook voorlichtingsbijeenkomsten. De bijeenkomsten bieden u tips over het voorkomen van zakkenrollerij, inbraak in de woning en oplichting aan de deur. Informeer of er ook bijeenkomsten in uw buurt zijn via 0900-8844 of neem contact op met uw wijkagent

Confidental Infomation