Leen nooit je bankpas uit!

Geplaatst op

Leen nooit je bankpas of bankrekening uit aan criminelen. Met die boodschap waarschuwen banken  deze week hun vaak jonge klanten tijdens de  achtste EMMA (European Money Mule Action) -actieweek.

Bij vrijwel alle vormen van online fraude gebruiken de daders bankrekeningen van zogeheten geldezels. Dit zijn vaak jongeren die hun bankrekening beschikbaar stellen om illegaal verkregen geld wit te wassen.  Zo blijven de criminelen zelf uit het zicht. Maar de gevolgen voor de geldezels zijn  groot, omdat zij eenvoudig gevonden worden via hun bankrekening.

Waarschuwingen via bank-app

Om jongeren bewust te maken van de gevaren van money muling  doen banken mee aan de EMMA-actieweek en waarschuwen zij jongeren voor de gevaren. Banken gaan dat onder andere doen door een bericht te sturen naar jongeren d via hun eigen bank-app. In het bericht wordt niet alleen gewezen op de consequenties voor de geldezel maar ook op het feit dat het geld afkomstig is van slachtoffers van fraude.

Naast het bericht  in de bankomgeving proberen de banken ook de jongeren te bereiken via social media en plaatsen ze hierover informatie op hun eigen website. Hiermee hopen de banken bewustwording te creëren bij de jongeren over de grote risico’s van money muling.

De Nederlandse Vereniging van Banken publiceerde eerder al de podcast over geldezels: Aflevering 3: Een les over hoe je zwart geld wit wast als fraudeur – Frauderen. Zo werkt het! | Podcast op Spotify  In deze podcast laat presentator Daan Nieber zien hoe criminelen jongeren ronselen als geldezel.

Grote gevolgen uitlenen bankpas

Jongeren overzien vaak niet dat het uitlenen van de bankpas of betaalrekening grote gevolgen kan hebben. Ze beseffen niet dat het geld afkomstig is van slachtoffers van online-fraude en dat zij aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade. De bank kan de rekening van de geldezel blokkeren en hem of haar op een waarschuwingslijst plaatsen.

Ook kan het zijn dat ze strafrechtelijk worden vervolgd en dat ze bijvoorbeeld geen verklaring omtrent gedrag (vog) meer krijgen. Dat kan gevolgen hebben voor het werk dat je kunt doen en de reizen die je zou willen maken.

European Money Mule Action

In Nederland zijn geldezels niet alleen speerpunt bij de banken, maar ook bij de politie. Bij acties in Nederland en 24 andere landen zijn in de afgelopen drie maanden 2.469 money mules aangehouden. De politie heeft een landelijke aanpak tegen gedigitaliseerde criminaliteit ontwikkeld, waarin de aanpak van geldezels en de netwerken erachter een speerpunt is.

Ook volgt er begin volgend  jaar een landelijke bewustwordingscampagne het probleem van money mules. Met de campagne ‘Mijn scam, jouw probleem’ wil de politie jongvolwassenen (18-27 jaar) waarschuwen voor de gevaren van het uitlenen van bankgegevens en hen alert maken op de vaak geraffineerde methodes van ronselaars. Zij zetten bijvoorbeeld ook influencers in om geldezels te ronselen via social media.

Voor meer informatie over de politie en de aanpak van geldezels klik dan hier.

Confidental Infomation