Politie waarschuwt voor nepwebshops

Geplaatst op

Online aankopen doen met Sinterklaas en Kerst in aantocht?  Sluwe fraudeurs zijn online ook actief met de klant als doelwit. Daarom start vandaag de campagne: ‘Ken je de webshop nog niet? Eerst reviews checken, dan bestellen’.

Dit jaar heeft de politie al 10.500 aangiften van fraude via nepwebshops ontvangen. Dat is een stijging van 67 procent ten opzichte van 2018, het laatste jaar voor de corona-epidemie. Daarnaast heeft 97% van alle consumenten tussen de zestien en tachtig jaar dit jaar een online aankoop gedaan waarbij minstens de helft problemen heeft ondervonden zoals geen levering.

De politie heeft dit jaar tot nu toe 328 frauduleuze webshops offline gehaald. Het gemiddelde schadebedrag van gedupeerde klanten bedraagt 357,08 euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2021. Het totale schadebedrag over 2022 is 3.731.486,06 euro.

Campagne

Het doel van de campagne is om consumenten erop te wijzen dat aan de hand van een snelle controle van de webshop veel schade voorkomen kan worden. De consument kan bijvoorbeeld reviews van de webshop lezen. Ook is het handig om te controleren of de prijs wel reëel is en om te betalen met kopersgarantie zoals via een creditcard of om achteraf te betalen.

Voor meer informatie over de campagne ga dan naar: Politie waarschuwt voor nepwebshops | politie.nl

Check je link

Bij veel soorten online fraude, zoals phishing en smishing, wordt een slachtoffer naar een valse website geleid. Via Check de Link – VeiligInternetten kun je iedere link en ieder webadres controleren waar je over twijfelt!

Wil je meer weten over hoe fraudeurs te werk gaan? Kijk dan:  op https://zowerktfraude.nl.

Confidental Infomation