Pas op voor QR-code-fraude

Geplaatst op

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) adviseert om altijd de app van je bank te gebruiken om QR-codes met betaalverzoeken te scannen. Ook is het goed om altijd controleren of de begunstigde overeenkomt met je verwachting voordat je betaalt. Recent maken fraudeurs gebruik van QR-codes om mensen geld afhandig te maken of om door te sturen naar malafide websites. De fraudeurs doen zich voor als medewerkers van bekende organisaties of bedrijven en versturen rekeningen, aanmaningen of betaalverzoeken per brief of e-mail. 

Veel organisaties en bedrijven laten tegenwoordig hun klanten via een QR-code betalen. Zo willen ze fouten en misverstanden bij het overmaken voorkomen. Maar aan de QR-code is niet te zien of deze van een vertrouwde partij afkomstig is, ook al heeft de QR-code een logo van een vertrouwde partij.  

Via valse QR-codes sturen fraudeurs je naar malafide websites waar je besmet kan worden met virussen of naar nepsites waar ze vragen om je betaalgegevens in te vullen. De NVB adviseert daarom om QR-codes te scannen met de app van je bank. Dat is veiliger, omdat de app van je bank alleen echte betaalverzoeken opvolgt en iDEAL betalingen verwerkt.  

Daarnaast adviseren de banken ook om vervolgens te controleren of de begunstigde (de vermelde eigenaar van het rekeningnummer) inderdaad de persoon of organisatie is aan wie je het geld wil overmaken. Iedereen kan een betaalverzoek aanmaken via een QR-code. Door het rekeningnummer te controleren voorkom je dat je via een echt betaalverzoek geld overmaakt naar een fraudeur. 

Confidental Infomation