Voorkom identiteitsfraude

Geplaatst op
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Haalt u een nieuw paspoort of rijbewijs op bij uw gemeente? Logt u ergens in op een beveiligde omgeving? Doet u aangifte bij de politie?

Grote kans dat u een folder over het voorkomen en herstellen van identiteitsfraude ontvangt.

Veilig Bankieren bevestigt de informatie uit de folder. Wanneer uw bank vraagt om een kopie van uw identiteitsbewijs, dan mag er geen informatie weggestreept worden. Uw bank is verplicht om alle gegevens in haar administratie op te nemen. Zo leest u op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen College Bescherming Persoonsgegevens).

  • Vraag aan de organisatie waarom het nodig is om een kopie (of scan) van uw identiteitsbewijs te maken. Zoals van uw paspoort of identiteitskaart. Soms is een organisatie verplicht om een kopie te maken, omdat dit in de wet staat. Zo mogen financiële instellingen een kopie van uw identiteitsbewijs maken om te kunnen bewijzen dat zij aan de identificatieplicht hebben voldaan. En soms is een organisatie wettelijk verplicht om uw burgerservicenummer (BSN) over te nemen van uw identiteitsbewijs.

Veilig Bankieren TV

Bekijk ook de video over identiteitsfraude van Veilig Bankieren TV. De overheid heeft een handige app om een veilig kopie van uw paspoort te maken. Download de app alleen in de app store van Android of Apple op uw mobiele telefoon.

  

Bekijk hier de instructievideo voor het maken van de veilig kopie.

Confidental Infomation