Pas op voor valse sms, zogenaamd van uw bank

Geplaatst op
Bron: Betaalvereniging Nederland

Oplichters proberen hun slachtoffers steeds vaker te misleiden met valse sms-berichten die zogenaamd van een bank zijn. De oplichters kunnen zelfs sms-berichten versturen met de echte naam van een bank als afzender.

Deze valse berichten verschijnen op de telefoon van de ontvanger tussen de echte berichten van die bank. In de nep sms-berichten proberen de oplichters om de ontvanger op een hyperlink te laten klikken, meestal met een dreigende waarschuwing. De hyperlink verwijst dan naar een valse website die als twee druppels water lijkt op de echte website van een bank en waar het slachtoffer gevraagd wordt om in te loggen met zijn vertrouwelijke beveiligingscodes voor internetbankieren. Met die beveiligingscodes kunnen de oplichters dan zelf inloggen bij de bank, alsof ze de rechtmatige rekeninghouder zijn.
Soms vraagt de valse sms aan het slachtoffer om de beveiligingscodes van zijn of haar bank via sms of e-mail terug te sturen. Er staat dan geen hyperlink in de sms. Stuur de valse sms naar de echte bank die zogenaamd de afzender is. Daarmee kan die bank proberen om de oplichters uit te schakelen.

Wat doet de bank?

Helaas kan een bank niet verhinderen dat een oplichter valse sms-berichten verstuurt. Dat kunnen alleen telecombedrijven verhinderen. Nederlandse banken sturen echter nooit sms-berichten met een hyperlink waar de ontvanger op moet klikken om in te loggen en ze zullen ook nooit aan hun klanten vragen om beveiligingscodes terug te sturen.

Wanneer u een valse sms, al dan niet met een hyperlink, doorstuurt naar de echte bank die door de oplichters wordt nagebootst, dan zal die bank proberen om de valse website of het het mobiele nummer van de oplichters te laten blokkeren. Bij een enkele bank kunt u de valse sms doorsturen naar een telefoonnummer. Zoniet, kopieer dan de volledige tekst van de sms naar een e-mail en stuur die naar de nagebootste bank. Weet u niet hoe u de tekst van een sms kunt kopiëren dan kunt u wellicht een schermplaatje van de sms maken en die doorsturen. Zorg altijd dat de hyperlink in de sms volledig wordt doorgestuurd.

Wat kunt u zelf doen?

  • Klik nooit op een hyperlink in een onverwachte sms. Een echte bank stuurt nooit een onverwachte sms met een hyperlink om in te loggen.
  • Hyperlinks in een sms of e-mail kun je controleren met  checkjelinkje.nl
  • Stuur nooit de beveiligingscodes van uw bank op, niet via SMS, niet via e-mail en niet via enige andere berichtendienst.
    Een echte bank vraagt zijn klanten nooit om die beveiligingscodes op te sturen of telefonisch door te geven.
  • Stuur de valse sms naar de echte bank die zogenaamd de afzender is.
    Zorg dat je de hyperlink in de sms volledig meestuurt naar de bank. Daarmee kan die bank proberen om de oplichters uit te schakelen.
  • Verwijder de sms van je telefoon.
  • Stel je telefoon zo in dat sms-berichten van onbekende afzenders automatisch apart worden gezet. Sommige telefoons kunnen alle hyperlinks blokkeren in sms van onbekende afzenders.
  • Toch slachtoffer? Bel direct je bank!

Meer informatie

Lees hier meer informatie over phishing en wat u kunt doen om geen slachtoffer te worden.

Confidental Infomation