WhatsApp gehackt, wat nu?

Geplaatst op
Bron: WhatsApp

Het ‘hacken’ van een WhatsApp-account is het kapen of overnemen van dat WhatsApp-account door een fraudeur.

De fraudeur krijgt dan de volledige controle over dat account en kan alle WhatsApp-contacten benaderen alsof het de rechtmatige gebruiker zelf is.
Meestal merkt de gedupeerde het pas als die niet meer in zijn of haar eigen WhatsApp kan. Is jouw WhatsApp-account ook gehackt? Kijk dan op de helpdesk van WhatsApp naar de stappen die je kunt volgen om je account weer terug te krijgen.

Meld het IBAN van een fraudeur bij je bank

De oplichter kan al jouw contacten ook misleiden om geld te lenen of rekeningen voor te schieten, zogenaamd aan jou. In werkelijkheid betalen jouw contacten aan de oplichter. Vraag daarom aan jouw contacten om een rekeningnummer van de oplichter bij hun bank te melden. Als er meerdere meldingen van hetzelfde rekeningnummer zijn, kan die bankrekening worden geblokkeerd. De oplichter kan dan met zijn bankrekening geen nieuwe slachtoffers maken.

Steeds meer schade

Het hacken van WhatsApp-accounts en andere cybercriminaliteit is een steeds groter probleem dat steeds meer schade veroorzaakt. Alleen al de schade door online fraude met betalingen die in 2020 in Nederland aan gedupeerden werd vergoed, bedroeg bijna 40 miljoen euro. De schade door WhatsApp-oplichting wordt niet vergoed maar bedraagt waarschijnlijk ook vele miljoenen euro’s.

Confidental Infomation