Wie zijn de mensen achter online oplichting?

Geplaatst op

Op basis van cijfers van de banken blijkt dat online fraude de jaren steeds meer toe neemt. De schade door bankhelpdeskfraude steeg bijvoorbeeld van 26,7 miljoen euro in 2020 naar 47,6 miljoen euro in 2021. Maar wie zijn de mensen achter online oplichting en waarom plegen ze deze fraude?

Uit onderzoek van de NOS komt naar voren dat met name jongeren zich bezig houden met online fraude en het wordt gezien als een hype. Deze hype wordt F-Game (Fraude-Game) genoemd en jongeren plaatsen anoniem video’s op social media waarin ze laten zien hoe ze door online fraude geld verdienen. De NOS sprak diverse daders over hoe F-Game werkt en waarom ze het doen. Lees hier het gehele artikel.

Geldezel

Binnen F-Game heb je diverse mensen met verschillende taken om de fraude succesvol te plegen. Je hebt bijvoorbeeld mensen die toegang hebben tot persoonlijke gegevens van toekomstige slachtoffers, oplichters die aan de hand van de persoonlijke gegevens zich voordoen als een bankmedewerker en slachtoffers bellen om zo achter hun inloggegevens te komen en je hebt geldezels.

Geldezels zijn veelal jongeren die hun rekening beschikbaar stellen aan criminelen om het geld dat verdient is door fraude wit te wassen. De geldezel krijgt hiervoor een kleine vergoeding, terwijl volgens de politie de pakkans erg groot is. Daarom waarschuwen banken en de politie jongeren om geen geld ezel te zijn.

De gevolgen kunnen erg groot zijn. De bank kan de rekening van de geldezel blokkeren en hem of haar op een waarschuwingslijst plaatsen. Ook kan het zijn dat ze strafrechtelijk worden vervolgd en dat ze bijvoorbeeld geen verklaring omtrent gedrag (vog) meer krijgen. Dat kan gevolgen hebben voor het werk dat je kunt doen en de reizen die je zou willen maken.

De Nederlandse Vereniging van Banken publiceerde eerder al de podcast over geldezels: Aflevering 3: Een les over hoe je zwart geld wit wast als fraudeur – Frauderen. Zo werkt het! | Podcast op Spotify  In deze podcast laat presentator Daan Nieber zien hoe criminelen jongeren ronselen als geldezel.

Confidental Infomation