Let op! Fraudeurs doen zich voor als medewerker NVB

Geplaatst op
Bron: NVB

Wij krijgen steeds vaker signalen dat fraudeurs zich aan de telefoon voordoen als medewerker van de Nederlandse Vereniging van Banken. In het gesprek proberen deze oplichters met een smoes over ‘fraude op de rekening’ slachtoffers zo ver te krijgen om geld over te maken naar een veilige kluisrekening. Om hun verhaal geloofwaardiger te maken gebruiken ze daarbij namen van echte NVB-medewerkers die ze van de website hebben geplukt. De NVB (of een andere instantie) zal u nooit bellen om geld over te maken of een meekijkprogramma op uw computer te installeren!

 

Om mensen weerbaar te maken tegen dit soort vormen van oplichting is het belangrijk dat ze de werkwijze van fraudeurs en hun trucs leren herkennen. De NVB startte daarom in september met de online training: Frauderen, zo werkt het! Daarin leren mensen in verschillende lessen fraude herkennen en wat te doen om het te voorkomen. Meer informatie is te vinden op zowerktfraude.nl.

Luister ook onze podcast over helpdeskfraude waarin presentator Daan Nieber in de huid van een fraudeur kruipt en zijn oor te luisteren legt bij oud-bankier Gerrit die zelf slachtoffer werd van bankhelpdeskfraude. Iris Verlaan, fraudeonderzoeker bij de Triodos Bank, legt uit welke babbeltrucs zij voorbij hoort komen.

Frauderen - Zo werkt het

Confidental Infomation