Betaalpas

Wat is een betaalpas?

Betalen met uw betaalpas, ook vaak bankpas of pinpas genoemd, is makkelijk en snel. U heeft immers alleen uw betaalpas en de bijbehorende pincode nodig. Op deze pagina leest u wat u kunt doen om dit zo veilig mogelijk te houden, en natuurlijk ook wat de bank doet.

Hoe gebruikt u de betaalpas veilig?

  • Beveiligingscodes zijn niet alleen de pincode die u in combinatie met de bankpas gebruikt. Het zijn ook alle andere codes die u moet gebruiken om elektronische betalingen te doen en/of gebruik te maken van internetbankieren en mobiele bank apps. Dat kunnen bijvoorbeeld de codes zijn die een door de bank verstrekte codecalculator aangeeft, codes die u via een mobiele bank app en/of codes die u per SMS van uw bank ontvangt.
  • Uw pincode is uw persoonlijke, geheime sleutel tot uw betaalpas en betaalrekening. Vernietig daarom de brief waarop deze staat vermeld nadat u de pincode uit het hoofd heeft geleerd.
  • Schrijf uw pincode niet op. Leer de pincode uit uw hoofd en gebruik uw pincode nooit voor andere doeleinden, dus niet als toegangscode voor uw computer, mobiele telefoon of als code van uw tankkaart.
  • Sticker Houd uw pin priveHoud uw pincode altijd geheim en geef deze nooit aan een ander. Ook niet aan uw bank of aan de politie. Een echte bankmedewerker of iemand van de politie zal nooit vragen naar uw geheime pincodes.
  • Laat u niet afleiden tijdens het pinnen. Zorg dat anderen niet mee kunnen kijken als u uw pincode intoetst.
  • Betaal contactloos, dan toetst u minder vaak uw pincode in. Lees hier meer over hoe snel, safe en simpel contactloos betalen is.
  • Tik de pincode van uw betaalpas nooit in op een website of op een telefoon. Die pincode moet u alleen intikken op een betaalautomaat aan de kassa, op een geldautomaat of op een inlogapparaatje van uw bank, als u uw betaalpas in dat apparaatje moet steken.
  • Controleer of het bedrag dat u moet betalen juist is weergegeven op het scherm van de pinautomaat.
  • Leen uw betaalpas of creditkaart nooit uit, stuur die nooit op en geef die nooit af. Uw bank vraagt nooit om uw pas op te sturen of aan iemand af te geven.
  • Als uw betaalpas (of creditkaart) vervangen moet worden, dan ontvangt u automatisch een nieuwe pas. U hoeft daar zelf helemaal niets voor te doen. Laat u niet misleiden door een vals bericht of door iemand aan de telefoon dat u een nieuwe betaalpas zelf via een website zou moeten aanvragen of dat u eerst uw oude betaalpas zou moeten opsturen of afgeven.
  • Heeft u een nieuwe betaalpas ontvangen? Knip uw oude betaalpas in de lengte door, dwars door de kopergouden contactpunten op de pas, en gooi hem weg. Oude betaalpassen worden niet gerecycled.
  • Vermoedt u dat u niet veilig kunt pinnen? Betaal dan op andere wijze.
  • Constateert u onveilige omstandigheden bij een betaalautomaat of geldautomaat? Meld dit dan bij de betreffende winkelier of bank.
  • Houd uw afschrijvingen regelmatig in de gaten aan de hand van uw rekeningafschriften, in de mobiele app van uw bank of via internetbankieren. Ziet u kaartbetalingen die u niet zelf heeft gedaan, bel dan direct uw bank.
  • Bent u uw betaalpas (pinpas) verloren? Meld verlies of diefstal van uw betaalpas of creditcard onmiddellijk. Ga hiervoor naar de meldnummers.
  • Tips om ook betalen en geld opnemen in het buitenland veilig te houden, leest u op PIN.NL.

Wat doet de bank?

Bij een pinbetaling of geldopname zoekt de betaalautomaat of geldautomaat contact met uw bank. Uw pincode wordt onherkenbaar omgezet in geheimschrift met behulp van geheime encryptiesleutels. Deze geheime sleutels worden regelmatig door de banken vervangen.

Zodra er contact is met de bank, controleert deze uw pincode, uw saldo, uw daglimiet en of uw pas niet wordt vermist. Is alles in orde, dan geeft uw bank goedkeuring aan de betaalautomaat en ziet u een bevestiging op het beeldscherm van de automaat. Als er iets niet in orde is, geeft de betaalautomaat een geluidssignaal en ziet u een waarschuwing op het scherm.

  • Het bedrag dat u met uw betaalpas kunt betalen of opnemen, kent een maximum per dag of week. Dit maximumbedrag verschilt per bank. Kijk via mobiel bankieren of internetbankieren welke dag- of weeklimiet op uw bankpas van toepassing is.
  • Bij uw betaalpas krijgt u een strikt geheime pincode. Het aanmaken, afdrukken en toesturen van uw pincode gebeurt zonder menselijke tussenkomst. Uw pincode is bij niemand anders dan uzelf bekend, zelfs niet bij medewerkers van uw bank.
Deel deze paginaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Confidental Infomation