Contant geld

Contant muntjes en briefjesIn Nederland worden bankbiljetten uitgegeven door De Nederlandsche Bank (DNB). Het slaan of in omloop brengen van de euromunten valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Financi├źn. In de bankbiljetten en munten zijn verschillende beveiligingskenmerken verwerkt, zodat u vals geld gemakkelijk van echt kan onderscheiden.
 

Beveiligingskenmerken bankbiljetten

  • VBNL_eurobiljetDankzij een speciaal drukproces voelen de bankbiljetten heel bijzonder aan.
  • Als u het biljet tegen het licht houdt, ziet u het watermerk, de veiligheidsdraad en het doorzichtregister. Bij echte biljetten zijn deze drie kenmerken zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde te zien.
  • Aan de voorzijde kunt u de veranderende afbeelding zien in het foliehologram. Het foliehologram is streepvormig op coupures tot 20 euro en vierkant op coupures vanaf 50 euro.
  • Als u het bankbiljet enigszins kantelt, kunt u bij coupures tot 20 euro aan de achterzijde de iriserende streep zien oplichten. Bij coupures vanaf 50 euro ziet u de kleur van de inkt omslaan.

Bekijk alle echtheidskenmerken van de eurobiljetten.
 

Beveiligingskenmerken munten

VBNL_euromuntDe euromunten zijn geproduceerd op basis van geavanceerde technische specificaties, waardoor vervalsing uiterst moeilijk is en eenvoudig te ontdekken wordt. Speciale zorg is besteed aan unieke beveiligingskenmerken voor de munten van 1 en 2 euro. Met behulp van geavanceerde technieken zijn deze munten in twee verschillende soorten metaal uitgevoerd, waardoor ze zeer moeilijk te vervalsen zijn. Daarnaast is de munt van 2 euro voorzien van een randschrift. De euromunten zijn voorzien van de veiligste door automaten leesbare kenmerken en kunnen zonder uitzondering in alle eurolanden in automaten worden gebruikt, ongeacht de lidstaat die ze heeft uitgegeven.
 

Wat kunt u doen?

  • Controleer bankbiljetten bij ontvangst goed op de┬ábeschreven kenmerken.
  • Kijk bij ontvangst van 1 of 2 euro munten of het daadwerkelijk euromunten zijn.
  • Bekijk de website van de Europese Centrale Bank voor aanwijzingen waarop u alert moet zijn.