Internetbankieren

VBNL_laptopenpen_305353496De meeste Nederlanders zijn inmiddels zeer vertrouwd met internetbankieren en maken daar veel gebruik van. Dat heeft ook een keerzijde: criminelen zijn meer en meer geïnteresseerd in internetbankieren en proberen methoden te vinden om in te breken en geld weg te sluizen.

 

Internetbankieren is door de Nederlandse banken zeer goed beveiligd en de schade is, afgezet tegen de tegenover de totale omzet bij internetbankieren, klein. Banken en consumenten hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het veilig te houden.

 

Wat doet de bank?

Internetbankieren is door de Nederlandse banken zeer goed beveiligd en de schade is gelukkig beperkt. Uw bank zorgt er op deze manier voor dat u veilig kunt internetbankieren:

 • Veilige uitvoering van transacties.
 • Veilige verbinding. Bekijk in dit overzicht hoe een veilige verbinding eruitziet.
 • Maatregelen om websites die gebruikt worden voor fraude uit de lucht halen.
 • Verstoren van virussen die internetcriminelen gebruiken.
 • Fraudedetectie.

 

Wat kunt u doen?

VBNL_manbeschermtgeld_267048611Een betrouwbare en veilige computer is niet alleen belangrijk om veilig te bankieren, maar ook voor het veilig bewaren en gebruiken van uw eigen gegevens en documenten.

 • Zorg ervoor dat u zeker weet dat degene naar wie u geld overmaakt te vertrouwen is. Een betaling of overboeking is definitief en kan zonder instemming van de begunstigde niet achteraf teruggedraaid worden (Wet BW art. 7:522).
 • Houd uw beveiligingscodes zoals uw pincode en wachtwoorden altijd geheim.*
 • Gebruik een uniek wachtwoord voor de toegang tot een toepassing bij de bank en een uniek wachtwoord voor uw e-mail-account.
 • Houd uw computersysteem veilig door uw computer zo in te stellen dat updates automatisch worden geïnstalleerd.
 • Installeer antivirusprogramma’s en een firewall op uw computer en zorg ervoor dat u deze up-to-date houdt.
 • Installeer alleen programma’s en applicaties via officiële bronnen. Stel u op de hoogte van de commentaren en waarderingen van deze programma’s/applicaties.
 • Verwijder spam en verdachte e-mails zonder deze te openen.
 • Is het proces bij internetbankieren anders dan u verwacht, breek dan direct de transactie af en neem contact op met uw bank.
 • Als u internetbankiert, check dan het internetadres van uw bank. Is dit correct gespeld en begint de webpage naam met https://. Bekijk in dit overzicht hoe een veilige verbinding eruitziet.

Uniforme veiligheidsregels

Als u zich aan de volgende veiligheidsregels voor elektronisch bankieren en betalen houdt, vermindert u de kans op fraude. Ook weet u dan zeker dat de bank de schade vergoedt.

 1. Houd uw beveiligingscodes geheim.*
 2. Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt.
 3. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken.
 4. Controleer uw bankrekening.
 5. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op

*Door gewijzigde wetgeving kunnen andere financiële dienstverleners u een nieuw soort diensten aanbieden. Daarmee kunt u bijvoorbeeld meer overzicht over uw financiën krijgen (rekeninginformatiediensten) of uw online aankopen afrekenen (betaalinitiatiediensten). Om die diensten te kunnen verlenen, moeten deze derde dienstverleners zijn ingeschreven in de openbare registers van De Nederlandsche Bank (DNB). Als u gebruik maakt van een rekeninginformatie- en/of betaalinitiatiedienst van een dergelijke derde dienstverlener, geeft u die partij toegang tot uw betaalrekening om een betaling op te starten (bij een betaalinitiatiedienst) of rekeninginformatie op te halen (bij een rekeninginformatiedienst). Overigens kan ook uw eigen bank zelf u betaalinitiatie- en/of rekeninginformatiediensten aanbieden met betrekking tot betaalrekeningen die u mogelijk bij andere banken aanhoudt.

Of – en zo ja, in welke gevallen – u de via uw bank ontvangen beveiligingscodes voor online bankieren kunt invoeren op de website of app van een dergelijke derde dienstverlener (als u gebruik wilt maken van de betaalinitiatie- en/of rekeninginformatiedienst die deze derde dienstverlener aanbiedt), kunt u nalezen in de productvoorwaarden voor online bankieren van uw bank of navragen bij uw bank.

Klik hier voor een toelichting op deze veiligheidsregels
Vraag & antwoord over de uniforme veiligheidsregels