Hoe zie ik of ik op de beveiligde website van mijn bank ben?

Als u uw bankzaken wilt regelen via internetbankieren, dan wilt u zeker weten dat u in een beveiligde omgeving zit. Controleer daarom onderstaande punten vóórdat u gaat internetbankieren of een iDEAL-betaling doet. Dan weet u of u ook echt op de website van uw bank bent.

1. Webadres

Inmiddels is het vertonen van ‘www’ in de url geen gemeengoed meer. Ook http:// of https:// wordt in verschillende browsers niet meer getoond. Controleer altijd voordat u daadwerkelijk uw gegevens intoetst of u op de beveiligde omgeving van uw bank zit. Dit kan soms via de controle op https, via de kleuren in de adresbalk of via het slotje op de webpagina.

In browsers waar het nog wel wordt getoond start het webadres van uw bank met ‘https://’. De ‘s’ staat voor ‘secure’ (veilig). Staat er alleen ‘http://’ (dus zonder ‘s’) dan is de internetverbinding niet beveiligd. Stop dan met internetbankieren of met uw betaling en neem contact met op met uw bank.

Als voorbeeld enkele URL’s voor internetbankieren:

Bij een beveiligde verbinding kleurt de adresbalk in sommige browsers ook nog (deels) groen. Dit is een beveiligde verbinding in de browser Google Chrome. Onderaan deze pagina ziet u hoe de beveiligde verbinding er in verschillende browsers voor verschillende banken uitziet.

2. Slotje in uw browser

U zoekt vervolgens het slotje in uw browser. In alle gevallen moet voor een beveiligde verbinding een slotje zichtbaar zijn. De verbinding is in dat geval veilig. Als u op het slotje klikt, ziet u de certificaatinformatie. U controleert of het certificaat is verleend aan uw bank. Dit doet u eenvoudig door op ‘Certificaten weergeven’ te klikken.

3. Geen beveiligde verbinding?

Twijfelt u aan de beveiliging van uw verbinding? Log dan niet in via een browser (internetbankieren), maar gebruik de mobiel bankieren app met uw smartphone of tablet.

4. Veilige verbinding bij een iDEAL-betaling

Bovengenoemde regels gelden ook voor een iDEAL-betaling. Immers, als u voor de betaalmethode iDEAL kiest, autoriseert u uw bank om op basis van uw verzoek binnen internetbankieren een iDEAL-betaling te doen. Een iDEAL-betaling verloopt dus ook via een beveiligde verbinding via uw bank. En die verbinding kunt u volgens bovenstaande regels controleren.

Zo ziet de beveiligde verbinding eruit in verschillende browsers

Google Chrome 

In Google Chrome verschijnt links of rechts van het webadres van de beveiligde pagina’s een slotje.

 

Microsoft Edge

 

Safari

sns-safari


Mozilla Firefox 

abn-amro-firefox

Of

 


Microsoft Edge

Ontbreken hier gegevens of zijn de gegevens inmiddels achterhaald? Laat het ons weten.