Alleen groen slotje is geen garantie voor veilige website

Toetsenbord met slottje en httpsHet groene slotje dat vaak in de adresbalk van een webbrowser staat, biedt zonder aanvullende controles geen garantie dat een website veilig is. Het geeft wel aan dat de gegevensuitwisseling tussen de webbrowser en een website (de verbinding) veilig is versleuteld.

Een valse, frauduleuze website kan echter ook een groen slotje krijgen. Mede daarom heeft Google besloten om groene slotjes binnenkort niet meer in zijn Chrome webbrowser te tonen. In de loop van 2018 zal de Google Chrome webbrowser alleen nog een waarschuwing tonen bij w  ebsites zónder veilige verbinding die voorheen géén groen slotje kregen.

Met deze aanwijzingen kunt u controleren of u de échte, beveiligde website van uw eigen bank bezoekt:

  1. Klik niet op hyperlinks in een e-mail, tekstbericht of webpagina die u niet 100 procent vertrouwt.
  2. Controleer eerst het webadres achter een hyperlink in een e-mail of webpagina voordat u erop klikt. Dat doet u door met uw muis op een hyperlink te gaan staan zonder te klikken. In een e-mail verschijnt dan een popup-venster met het achterliggende webadres. In een webpagina wordt het achterliggende webadres in de statusbalk onderin de webbrowser getoond. Vertrouw niet zomaar op het webadres zoals dat in de mail of webpagina is geschreven, vertrouw alleen op het webadres in de popup of statusbalk.
  3. Klik alleen op de hyperlink als u het achterliggende webadres herkent als het échte webadres van uw bank. Let goed op onopvallende, kleine afwijkingen, bijvoorbeeld www.bahk.nl in plaats van www.bank.nl.
  4. Nog beter: tik zelf het webadres in van uw bank, in de adresbalk van uw webbrowser, of kies de website van uw bank in de zorgvuldig door uzelf opgeslagen favorieten.
  5. Nadat de webpagina in uw webbrowser is geopend, controleer nogmaals het webadres in de adresbalk van uw webbrowser. Dat webadres moet beginnen met “https”. De laatste S in “https”, betekent “secure”, Engels voor “veilig”. Veel webbrowsers tonen dan een groen slotje maar niet altijd. Wanneer de webbrowser een waarschuwing geeft, is er zeker iets mis en kunt u de webpagina het beste direct verlaten.
  6. Als het webadres begint met “https”, controleer dan ook zorgvuldig de rest van het webadres. Twijfelt u over dat webadres, verlaat dan de webpagina en tik zelf het bij u bekende webadres van uw bank in.