Pas opstuurfraude

Heeft u het verzoek gekregen om uw betaalpas of creditcard naar uw bank te sturen? Doe het niet! Nederlandse banken vragen nooit om uw betaalpas terug te sturen. Ook wanneer u een nieuwe betaalpas ontvangt, kunt u uw oude pas gewoon doorknippen en weggooien. Dit geldt ook voor uw creditcard.

In een phishingmail lijkt het alsof bijvoorbeeld uw bank de mail stuurt. In deze mail staat dat er binnenkort wordt overgestapt op een nieuwe betaalpas waarmee u contactloos kunt betalen. Er staat dat als u niet direct reageert of als u de betaalpas niet opstuurt, u moet bijbetalen voor de nieuwe betaalpas. Oplichters laten u dus denken dat uw bank uw betaalpas of creditcard terug moet hebben. Op deze manier willen de criminelen uw pas in handen krijgen. In sommige gevallen hebben zij uw pincode al ergens afgekeken. Of zij vragen u om uw betaalpas én pincode op te sturen.
 

Nieuwe betaalpas

VBNL_brievenbus2_TN_106990319Of de bank biedt u in de phishingmail aan om alvast de nieuwe betaalpas aan te vragen. Zo voorkomt u dat u straks niet meer kunt betalen omdat uw huidige betaalpas binnen een paar weken vervalt. De bank heeft voor het gemak vast een link in de mail gezet waarmee u meteen de nieuwe betaalpas aan kunt vragen. Als u op de link klikt, opent de mail in een nieuw scherm. Daarin wordt gevraagd om uw bankrekeningnummer en pasnummer in te vullen. Vervolgens moet u inloggen. In een nieuw scherm moet u de pincode invullen en kunt u een nieuwe pincode kiezen. Op het laatste scherm dat u te zien krijgt, staat een adres. Dit is vaak een Wecycle Inleverpunt. U wordt gevraagd om uw betaalpas op te sturen naar dit inleverpunt. Uw nieuwe betaalpas ligt binnen een aantal dagen op uw deurmat.
 

Belangrijk

  • Uw bank vraagt u nooit naar uw pincode. Dus ook niet online. U toetst de pincode alleen in bij een geldautomaat, betaalautomaat of als authenticatie op het apparaat die u de codes verleent om in te loggen op internetbankieren.
  • VBNL_betaalpasenschaar_177476195Een nieuwe betaalpas krijgt u automatisch door de bank toegestuurd. Deze hoeft u niet zelf aan te vragen.
  • Uw betaalpas verloopt op de datum die op uw betaalpas staat.
  • Uw bank vraagt u nooit om uw eigen betaalpas of creditcard op te sturen. De bank vraagt u om de oude pas door te knippen. Knip zowel de magneetstrip als de chip stuk.

Trap niet in deze vorm van fraude. Heeft u het vermoeden dat criminelen uw pincode kennen? Neem dan contact op met uw bank.