Bedrog met QR-codes: trap er niet in!

Geplaatst op
Bron: Veilig Bankieren

De politie, de Fraudehelpdesk en diverse media waarschuwen tegen bedrog met QR-codes. Hoe gaan de oplichters te werk en wat kunt u ertegen doen?

Twee soorten bedrog met QR-codes

  • Een persoon of bedrijf vraagt u om een generieke (standaard) QR-code te scannen, met een willekeurige QR-scanner of met de standaard camera van uw smartphone of tablet. Die QR-code opent meestal uw webbrowser en kan een valse website tonen, zogenaamd van je bank of van een andere bekende organisatie, bijvoorbeeld van de Belastingdienst of DigiD.
  • Een persoon of bedrijf vraagt u om een speciale QR-code te scannen met de mobiele app van uw bank of van een betaaldienst zoals Tikkie. Via die QR-code probeert de fraudeur om u iets te laten betalen of om directe toegang te krijgen tot uw bankrekening.

Wat kunt u doen tegen QR-phishing?

Geef nooit zomaar goedkeuring na het scannen van een QR-code maar lees en controleer eerst goed wat uw toestel of mobiele app van u vraagt. Door simpelweg een QR-code te scannen, gebeurt er nog niks. Na het scannen van een QR-code moet u altijd eerst zelf goedkeuring geven voor wat er daarna gebeurt. Bijvoorbeeld voor het bezoeken van een website of voor een betaling in de app van uw bank. Kent u die website wel? Wat zegt de app van uw bank? Kloppen het bedrag, het IBAN en de naam van de begunstigde wel?

Alleen met bijbehorende app

Met QR-codes van iDEAL, Tikkie, Bunq.me of andere mobiele betaalmethoden kunt u makkelijk en betrouwbaar met QR-code betalen. Scan die QR-codes alleen met de bijbehorende app en niet met een generieke app. iDEAL QR-codes kunt u het beste scannen met de mobiele app van uw bank. Controleer vervolgens welk bedrag u gaat betalen en aan wie. Klopt het niet, breek de betaling dan af!

Een speciale QR-code van uw eigen bank die u met de mobiele app van uw bank moet scannen, kunt u alleen krijgen binnen internetbankieren of mobiel bankieren van uw eigen bank. Alleen wanneer u daar eerst zelf om vraagt. Zo’n speciale QR-code kunt u bijvoorbeeld krijgen terwijl u op uw laptop inlogt bij uw bank, terwijl u op uw laptop bezig bent om iets te betalen met iDEAL of op een nieuw mobiel toestel, als u bezig bent om mobiel bankieren daarop te installeren.

Generieke QR-codes

Generieke QR-codes komt u overal tegen, bijvoorbeeld om iets te bestellen in de horeca of om snel en makkelijk een nuttige website te bezoeken. Wanneer u zo’n generieke QR-code scant moet u altijd goed controleren. Check het volledige webadres van de website waar u terechtkomt. Start automatisch een app op uw smartphone (dat kan ook)? Controleer dan goed welke app dat is en wat die app van u vraagt.

Weet u nog niet wat een QR-code is en hoe die werkt? Lees dan deze simpele uitleg van Kliksafe.

Confidental Infomation