Veilig betalen zonder pincode

Geplaatst op

shutterstock_78779071Steeds meer Nederlandse banken verstrekken betaalpassen waarmee consumenten kleine bedragen contactloos kunnen betalen.

Contactloos betalen is zonder de betaalpas in de betaalautomaat te steken. De contactloze betaalpas houdt u kortstondig dichtbij een betaalautomaat om te betalen. Bij bedragen tot en met € 25,- is geen pincode nodig, daarboven wel. Wanneer de contactloze betalingen bij elkaar de drempel van € 50,- overschrijden, moet de betaalpas worden ingestoken en de pincode worden ingetoetst.

Contactloos betalen is veilig

In de media lijkt recentelijk het beeld te zijn ontstaan dat de contactloze betaalpas onveilig zou zijn. Kwaadwillenden zouden met een speciale betaalautomaat via contactloze betalingen consumenten geld afhandig kunnen maken. Alleen een betaalpas in een metalen hoesje of aluminiumfolie zou dit kunnen voorkomen. Dit is onjuist. Ten eerste moet de afstand tussen de betaalautomaat en de betaalpas heel klein zijn. Bij een betaalpas die in een tas of portemonnee zit, wordt dat al lastig. Daarnaast is een betaalautomaat altijd geregistreerd om er transacties mee te doen. Dat maakt het onaantrekkelijk voor criminelen. Bovendien gaat het om een bedrag van maximaal € 25,-. Mocht er toch sprake zijn van misbruik dan vergoedt de bank de schade.

Beschermhoesje niet nodig

Betaalvereniging Nederland benadrukt dat contactloos betalen gewoon veilig en vooral makkelijk is. Een speciaal beschermend hoesje voor de betaalpas is niet nodig.

Confidental Infomation