Spear phishing: Facebookvriend blijkt hacker

Geplaatst op
Bron: RTL Nieuws

Krijgt u ook steeds vaker vreemde vriendschapsverzoeken op Facebook van knappe vrijgezelle vrouwen of mannen die u graag willen leren kennen? Pas op, want het gaat hier om ‘spear phishing’.

De kans is vrij groot dat die onbekende dame of jongeman op Facebook eigenlijk een crimineel is, die op uw geld uit is. Internetcriminelen zoeken steeds naar nieuwe manieren om geld te verdienen door ons op te lichten.

Gerichte acties

“De ouderwetse phishing mails en spam werken niet meer”, zegt Pim Takkenberg, cybersecurity-expert van TNO. Daar trappen we niet meer in. Daarom proberen de criminelen het nu met gerichte acties, ‘spear phishing’ genoemd. “Criminelen sturen mensen nu heel specifiek een mail waarbij software wordt geïnstalleerd. Die mail is vaak helemaal op u toegespitst”, zegt Takkenberg. “En op Facebook proberen ze uw vriend te worden, zodat ze toegang krijgen tot uw vriendengroep, wat hen veel info oplevert. Maar ook zodat ze met u kunnen chatten en een link kunnen sturen, waarmee dan weer software wordt geïnstalleerd.”

Tips

Hoe voorkomt u dat de cybercriminelen u te grazen nemen? “Allereerst door nooit zomaar een vreemd vriendschapsverzoek te accepteren”, zegt social media-expert Jeroen Bertrams. “Ze misbruiken zo’n Facebook-vriendschap vaak voor datingfraude, om producten te verkopen of om een linkje naar u te sturen met schadelijk software.”

Kijk eerst naar het profiel

Zijn belangrijkste advies is dus: druk niet gelijk op ja als een knappe vrouw of man vrienden wil worden op Facebook. “Kijk eerst goed naar het profiel van zo iemand. Bestaat het profiel al lang? Wordt er Nederlands op zijn of haar profiel gesproken? En: heb je gemeenschappelijke vrienden of is het een totaal onbekende? Trap er niet in!”

Confidental Infomation