Politie waarschuwt voor het klonen van stemmen: “Criminelen worden steeds inventiever en digitaal slimmer.”

Geplaatst op
Bron: Algemeen Dagblad

In het Algemeen Dagblad (AD) waarschuwen de politie en experts voor het klonen van stemmen, waarmee cybercriminelen mensen telefonisch proberen op te lichten door bijvoorbeeld de stem van hun eigen kinderen te imiteren. Experts adviseren dan ook om een codewoord met hun kinderen af te spreken of om extra goed door te vragen wanneer er om geld wordt gevraagd.

Met behulp van artificial intelligence (AI) is het mogelijk om de stem van iemand anders te imiteren, bijvoorbeeld van een familielid. Vervolgens gebruiken cybercriminelen deze stem om iemand telefonisch op te lichten. Ze laten de stem bijvoorbeeld zeggen dat hij/zij in acute nood zit en snel geld nodig heeft. In het buitenland zijn op deze manier al diverse mensen voor honderdduizenden euro’s opgelicht, en ook de nationale politie maakt zich zorgen over de snelle opmars van AI.

Spreek een codewoord af of wees extra wantrouwig

Om jezelf beter te beschermen tegen deze vorm van oplichting, adviseert de Fraudehelpdesk om een codewoord met je kinderen af te spreken in het geval dat zij bellen en om geld vragen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je daadwerkelijk contact hebt met je kinderen.

Andere experts adviseren juist om extra wantrouwig te zijn wanneer er om geld wordt gevraagd en om dan goed door te vragen. Zij zijn van mening dat een codewoord niet altijd werkt, omdat je tijdens een acute noodsituatie wordt gebeld en door de stress het codewoord misschien vergeet. Daarnaast maken cybercriminelen ook gebruik van verkeerslawaai op de achtergrond, waardoor ze kunnen beweren dat ze je niet kunnen verstaan wanneer je om het codewoord vraagt.

Lees hier het volledige artikel in het AD.

Vloedgolf aan phishingberichten

Eerder hebben experts in het AD gewaarschuwd voor een vloedgolf aan phishingberichten die door AI nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Met name ouderen en kleine bedrijven moeten extra alert zijn, omdat zij mogelijk onvoldoende beschermd zijn tegen deze vorm van phishing.

Lees hier op Veiligbankieren meer over wat phishing is en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen: https://veiligbankieren.nl/fraude/phishing/.

Confidental Infomation