Stuur nooit uw betaalpas op!

Er gaan weer phishing mails rond die pashouders oproepen om hun betaalpas te vervangen, zogenaamd omdat het nieuwe regeerakkoord extra eisen aan de banken zou stellen. Trap er niet in! U hoeft uw betaalpas nooit op te sturen, zelfs niet als die echt vervangen moet worden. Voer ook nooit uw pincode in op een website.

Als uw betaalpas vervangen moet worden, om welke reden dan ook, stuurt uw bank automatisch een nieuwe betaalpas toe. U hoeft daar zelf niets voor te doen. Pas nadat u een eerste succesvolle betaling met uw nieuwe betaalpas heeft gedaan, kunt u uw oude betaalpas doormidden knippen, dwars door de betaalchip heen. De doorgeknipte pas kunt u weggooien.

Fraudeurs grijpen telkens weer actuele onderwerpen aan om bankklanten met zelfverzonnen regels van banken of toezichthouders te misleiden. Met een smoes manen ze de beoogde slachtoffers aan om hun betaalpas op te sturen en hun pincode op een valse website in te vullen. Nu doen ze dat met de smoes dat het nieuwe regeerakkoord de banken daartoe zou dwingen, straks voeren de fraudeurs nieuwe Europese regelgeving mogelijk als smoes aan. Twijfel niet bij deze phishing mails: u hoeft uw betaalpas nooit op te sturen of af te geven en u moet uw pincode nooit aan een ander geven, ook niet via een website.

Er zijn maar drie soorten apparaten waarop u uw pincode intikt:

  • op geldautomaten
  • op betaalautomaten van winkels en andere organisaties
  • op de inlogapparaatjes van sommige banken waarin u eerst uw betaalpas moet steken

Geef fraudeurs geen kans: stuur nooit uw betaalpas op en deel nooit uw pincode!