Pincode moeilijk af te lezen met infraroodcamera

VBNL_InfraroodToetsenbord2In de media staan berichten dat criminelen met een infraroodcamera een ingetoetste pincode van een betaal- of geldautomaat zouden kunnen aflezen. Even later stelen zij dan de betaalpas, waardoor ze in het bezit zouden zijn van pas én pincode.

Deze vorm van vermeende fraude is zeer onwaarschijnlijk. Een ingeschakelde, werkende betaal- of geldautomaat geeft van zichzelf al zoveel warmte af, via de elektronica in het apparaat, dat de geringe warmte die bij het aanraken van de toetsen wordt afgegeven, daarbij in het niet valt. Eenvoudige, draagbare infraroodcamera’s kunnen die kleine verschillen in warmte niet registreren.

De meest waarschijnlijke manier waarop criminelen achter uw pincode kunnen komen, is door hem over uw schouder af te kijken. Kijk daarom bij het pinnen even om u heen dat er niemand meekijkt, scherm het toetsenbord met uw andere hand extra af en betaal bij bedragen t/m 25 euro zoveel mogelijk contactloos, zodat u uw pincode helemaal niet hoeft in te tikken.