Meer valse eurobiljetten onderschept

VBNL_eurobiljetDe Nederlandsche Bank meldt dat er vorig jaar veel meer valse eurobiljetten onderschept zijn in Nederland. In 2015 zijn 66.500 valse eurobiljetten uit de roulatie gehaald. Een jaar eerder waren het er 48.700, een stijging van 37 procent.

Een duidelijke verklaring voor de stijging heeft DNB niet. Ook de politie weet niet hoe het komt dat er meer vals geld is onderschept. Volgens een woordvoerder waren er vorig jaar geen speciale acties om valsemunters op te sporen.

Wereldwijd is het aantal valse eurobiljetten met 7 procent toegenomen tot 899.000 in heel 2015. De meeste vervalsingen zijn briefjes van 20 en 50 euro.  De kans dat u zo’n vals biljet in uw portemonnee krijgt blijft echter klein, stelt DNB. “In absolute aantallen valt het aantal vervalsingen erg mee. Er zijn in Nederland 18 miljard eurobiljetten in omloop”, zegt Martijn Pols van DNB.

Wie geld uit de automaat trekt, hoeft niet bang te zijn voor vals geld. Banken controleren al het briefgeld dat ze binnenkrijgen of uitgeven. Vooral mensen die zaken doen via bijvoorbeeld Marktplaats moeten goed opletten.

Bent u alert? Heeft u kennis van de echtheidskenmerken van eurobiljetten? Om te helpen bij het controleren van eurobiljetten heeft DNB een app (‘Echt of vals’) ontwikkeld voor smartphones. Pols: “De camera’s op telefoons zijn zo goed, dat ze feilloos kunnen vaststellen of een biljet echt is.”

De app is zowel beschikbaar voor Apple iPhone als Android.

Bron: NOS.nl